
Restaurant Sagardi zit inmiddels al bijna vier jaar aan de Spuistraat in Amsterdam en je proeft er de essentie van Baskenland. Na de pandemie is het dé plek in de hoofdstad geworden om de Baskische keuken in de puurste vorm te proeven. Prachtig gerijpt rundvlees speelt daarin een belangrijke rol, maar je krijgt er meer dan vlees. Baskenland ligt niet voor niets ook aan de zee, dus er staan ook fantastische visgerechten op de kaart.
Het hart van de zaak is de houtskoolgrill die speciaal voor Sagardi ontworpen is. Een ander belangrijk fundament van het restaurant zijn de rijpingskasten voor het vlees. Waar in andere steden waar je ook een restaurant van Sagardi vindt de kasten wat prominenter voorin de zaak te vinden zijn, zijn ze in Amsterdam wat subtieler aanwezig.
Sagardi is de essentie Baskenland
Naast het zelf rijpen van het vlees, wordt een deel van de ingrediënten en producten direct uit Spanje geïmporteerd. Dit is misschien niet helemaal duurzaam, maar wel belangrijk voor de kwaliteit die je alleen maar in Baskische keuken vindt. Want de chef bij Sagardi wil dat gasten bij iedere hap van een gerecht de pure essentie van Baskenland proeven.
Baskisch rood vlees
De grote stukken rood vlees, txuleton genaamd, zijn waarschijnlijk een van de redenen geweest dat Sagardi zo’n populair restaurant is geworden. Als gast kun je een van de mooie stukken vlees uitkiezen die daarna wordt bereid op de houtskoolgrill. Aangezien wij met een flinke groep waren, kwam de chef met een stuk van 2,1 kilogram aan tafel en die werd daarna spectaculair op de grill bereid. Nog nooit zo’n lekker stuk vlees gehad.
Pinxto’s
De avond begint voorin de zaak bij de Pinxto Bar met een goed Spaans wijntje en natuurlijk een paar heerlijke pincho’s. Zo proefde we onder meer de kleine Baskische worsten die txistorra worden genoemd. Lekker op smaak, goed gekruid en met een beetje brood heb je dan al gelijk iets lekkers voor bij een wijntje. Voor dit soort hapjes is de voorkant van de zaak een ideale plek.
Artisjokking
Daarna is het tijd om aan tafel te gaan en worden we gelijk verrast met de traditionele manier van het schenken van cider. Die blijkt een geweldige combinatie te zijn met het eerste gerechtje dat bestaat uit artisjok en bloedworst. Nooit geweten dat dit een goede combinatie zou zijn, maar dit was zo’n winnende combi. Echt heerlijk.
Meer dan vlees
De chef laat ons deze avond het nieuwe lentemenu proeven en vooral ook dat Sagardi veel meer dan alleen vlees is. Het volgende gerecht was bijvoorbeeld witte asperges met een kleine groentesalsa en makreel. Dit werd opgevolgd door drie bereidingen van de ‘onderkin’ van de heek. Om niet lang daarna een hele tarbot van de grill aan tafel te zien komen. Zoals gezegd: pure smaken die uitnodigen om meer te eten.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025