
De afgelopen jaren heb ik veel verrassende regio’s bezocht op culinair vlak. Aan de hand van eten en drinken leer je zo veel over een bestemming. Sommige regio’s onderscheiden zich door hun culinaire erfgoed, authentieke ingrediënten en iconische gerechten. In deze lijst staan de 10 beste culinaire regio’s ter wereld van de rijke pastasauzen uit Emilia-Romagna tot de pittige smaken van Sichuan.
Wat gelijk opvalt dat in Europa in deze lijst toch vooral uitkomen rondom de Middellandse Zee. Dat heb ik mogen ondervinden tijdens een geweldige wijncruise. Dus ik begrijp dit wel. Opvallend ook dat er een Portugese regio bijstaat die we in Nederland nog niet goed kennen.
1. Campanië, Italië
De bakermat van de pizza. In Napels wordt de beroemde pizza Napoletana volgens strikte regels bereid, met San Marzano-tomaten en mozzarella di bufala. Andere specialiteiten uit deze regio zijn Sugo alla Genovese, een langzaam gegaarde uien-vleessaus, en de frisse Limoncello uit de Amalfikust.
2. Peloponnesos, Griekenland
Een regio met een eeuwenoude eetcultuur, bekend om Kalamata-olijven, lokale honing en gegrild vlees. Hier proef je klassieke Griekse gerechten zoals souvlaki en moussaka, vaak geserveerd met een scheutje olijfolie van de beste kwaliteit.
3. Emilia-Romagna, Italië
Wie van pasta en kaas houdt, moet naar Emilia-Romagna. Dit is de thuisbasis van Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, Aceto Balsamico Tradizionale di Modena en de authentieke ragù alla Bolognese.
4. Sichuan, China
Bekend om zijn pittige, tongprikkelende gerechten met Sichuanpeper en chilipasta. Klassiekers als mapo tofu, hotpot en Dan Dan-noedels zijn geliefd om hun intense smaken en complexe kruidencombinaties.
5. Cycladen, Griekenland
Deze eilandengroep biedt een mix van pure, mediterrane smaken. Fava Santorinis, een romige spliterwtenpuree, en Graviera Naxou, een harde schapenkaas, zijn absolute must-tries. En dan is er nog Ladenia, een Griekse variant van pizza met tomaat en ui.
6. Kreta, Griekenland
Kreta staat bekend om zijn gezonde mediterrane dieet, met producten als olijfolie uit Kolymvari en de schapenkazen Graviera Kritis en Mizithra. Gegrild lamsvlees en dakos (een knapperig brood met tomaat en feta) zijn hier populaire gerechten.
7. Punjab, India
Een regio waar boter, room en specerijen samenkomen in rijke gerechten zoals Butter Chicken, Tandoori en Dal Makhani. De Punjabis zijn meesters in brood: van luchtige naan tot gevulde paratha’s.
8. Toscane, Italië
Hier draait alles om eenvoud en kwaliteit. Toscaanse klassiekers zoals Bistecca alla Fiorentina, Ribollita en Pappa al Pomodoro laten de kracht van pure ingrediënten zien. Voeg daar een glas Chianti aan toe en je hebt de perfecte maaltijd.
9. Alentejo, Portugal
In Alentejo draait alles om rustieke, robuuste smaken. Hier eet je lamsstoofpot met aromatische kruiden en migas, een traditioneel broodgerecht met knoflook en olijfolie. Wijnen uit deze regio zijn net zo rijk en warm als de gerechten.
10. Macedonië, Griekenland
Om te beginnen: het land dat we kennen en de noordelijke regio van Griekenland hebben dezelfde naam. Daardoor is in 2019 een compromis gesloten. Het land gaat sindsdien verder als Noord-Macedonië en de regio in Griekenland gewoon als Macedonië. Daar vind je een mix van mediterrane en Balkan-invloeden. Je proeft er gerechten als Bougatsa (krokant gebak met custard of kaas) en de sappige Gyros, geserveerd met tzatziki en friet.
[Deze lijst is aangeleverd door TasteAtlas]
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025