
Op het gebied van plantaardige vleesvervangers is er inmiddels heel veel op de markt, alleen is er maar heel weinig echt goed en innovatief. Het Israëlische Redefine Meat rekent daarmee af en zet een nieuwe standaard voor plantaardig vlees. In verschillende Europese hoofdsteden vind je de producten al op de kaart bij goede restaurants. En na Amsterdam gaat het bedrijf nu horeca door heel Nederland veroveren.
Er was namelijk een reden dat rocksterchef Marco Pierre White (MPW) in Nederland was. Hij is namelijk ambassadeur van het bedrijf geworden. Hij noemt het plantaardige vlees van Redefine Meat de nieuwe standaard en de meest belangrijke voedingsinnovatie van ‘onze tijd’. Een krachtig statement van iemand met zo’n aanzien in de gastronomische wereld.
Redfine Meat zet nieuwe standaard
Een van de redenen dat een legende al Marco Pierre White zo enthousiast is over de producten heeft ermee te maken dat ze écht opvallend veel op vlees lijken. Niet voor niets noemt het bedrijf dit zelf ‘the new meat’. Na drie jaar studeren op de structuur van vlees is er met behulp van onder meer 3D-printers een manier gevonden om de structuur, textuur en smaak van vlees na te bootsen. Zo wordt spierweefsel, bloed en vet op plantaardige basis worden geproduceerd. De steaks worden met de printer gemaakt, de andere producten met een gepatenteerde technologie.
Chef Ron Blaauw
Naast bij Loetje zijn de producten van Redefine Meat in veel verschillende restaurants al te vinden. En wat opvalt, gerenommeerde chefs durven er hun handen aan te branden. Een van hen is topchef Ron Blaauw en in zijn Gastrobar heeft hij de producten op de kaart staan. Onder meer het lamsvlees, burger, gehakt en natuurlijk de biefstuk.







(Foto’s © Tasty Lemon)
Chefkok Ron Blaauw over het waarom: “In september vorig jaar heb ik het nieuwe vlees voor het eerst geproefd en ook zelf bereid. De structuur en het mondgevoel doen akelig goed denken aan echt vlees. Hetzelfde geldt voor de sappigheid. Ook de bereiding en het bakken zorgen voor het echte vleesgevoel.”
Taste is king
Wat mij persoonlijk aan dit alles het meest opviel, was dat de andere plantaardige producten me enorm verraste terwijl ik van de biefstuk het meest had verwacht. Natuurlijk is het een soort van ‘valsspelen’ als je een sterrenchef met zulke producten iets laat maken.
Desalniettemin waren het plantaardig gehakt briljant in taco’s en het plantaardig lamsvlees in een gerecht gebruikt. Wist je niet van tevoren hoe het zat, dan had je nóóit het verschil geproefd.
3D-biefstuk
De burger is wel een goede burger, maar eerlijk is eerlijk ben ik nooit heel erg onder de indruk van plantaardige burgers. Die doen het gewoon niet voor me. Hoe Blaauw de steak gebruikt in een gerecht is echt fantastisch, dat alleen is al een schouwspel. Als je na de eerste hap bedenkt dat dit stuk vlees geprint is, zorgt dat echt voor een mindfuck. Fascinerend dat techniek al zo ver is gekomen.
En toch, was dit voor mij de tegenvaller. Dat komt voornamelijk omdat er nooit aan mijn verwachtingspatroon voldaan had kunnen worden. Maar de steak lijkt véél meer op een vorm van draadjesvlees dan wat anders. Neemt niet weg dat het echt héél knap gemaakt is.
Inmiddels staat Redefine Meat bij steeds meer restaurants in Nederland op de kaart en is het verkrijgbaar in de supermarkt. En je kunt natuurlijk altijd bij Ron Gastrobar aanschuiven om het ‘nieuwe vlees’ te proeven.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025
Eén reactie
Reacties zijn gesloten.