Bij restaurant Arca vind je het beste van Portugal gewoon in Amsterdam

Arca tafelen

Er zijn van die restaurants waar je graag naartoe gaat, omdat je er altijd na een avondje tafelen met een lach op je gezicht weer wegloopt. Voor mij is het Portugese restaurant Arca in Amsterdam er zo een. Dat heeft alles met de visie van chef Henrique Sá Pessoa te maken. Hij laat zijn Portugese roots en zijn liefde en kennis over de Aziatische keuken nú nog meer terugkomen in de gerechten op de kaart.

Met een select mediagezelschap kregen we een uitnodiging om een avondje de nieuwe kaart uit te proberen, te genieten van het nieuwe stukje ‘buiten’ en de private dining-ruimte waar chef Sá Pessoa ook aanschoof. Dat is sowieso de bedoeling van deze ruimte. Het is niet alleen een plek om met een privégezelschap te eten, maar ook de kans om met de chef op en informele manier te praten.

ARCA Amsterdam

Inmiddels is Arca bijna twee jaar open en ik heb het geluk dat ik zelfs al vóór de opening er al mocht eten. Een toffe manier om te zien hoe de Portugese chefs, want Sá Pessoa is om de maand in Nederland, evolueren en ook steeds meer het Nederlands publiek begrijpen. Er zijn namelijk weinig Portugese restaurants in ons land, terwijl het een zeer toegankelijke keuken is met veel bekende ingrediënten en producten.

Typisch Portugees

Aangezien Sá Pessoa meerdere restaurants heeft, waaronder tweesterrenzaak Alma in Lissabon raakte we in gesprek over zijn plannen voor Arca. Hij vertelde dat het in eerste instantie wennen was aan een nieuw land en stad, want wat zijn gerechten die het goed gaan doen? Zo verbaasde hij zich erover dat er weinig varkensvlees werd besteld, terwijl dit in Portugal juist veel wordt gegeten. Op het nieuwe menu staat nu het gerecht Iberian Presa en het is gewoon zonde om die niet te proberen.

Volgende level

Het idee van zijn chefs en hem zijn om met dit menu weer een stap te zetten naar de essentie die Arca voor hen is. Het is weer meer Portugese ingrediënten met overal wel een Aziatische twist. Zo staat er een Aziatische salade met makreel (heel erg Portugees) op het menu en die is waan-zinn-ig.

Ook is er een nieuw gerecht waar de ‘scarlet shrimp’ de hoofdrol (!!) speelt. In Portugal zuig je de kop leeg en dat is té lekker, maar om het beetje voor de Nederlandse gasten niet ongemakkelijk te maken wordt uitgelegd dat je deze ook over rijst kan doen voor wat extra ‘jus’.

Desserts

Mooi is het ook om Sá Pessoa over de desserts te horen praten als wezenlijk onderdeel van zijn tasting menu’s en het à-la-cartemenu. Bij een vorig bezoek bleek al dat de desserts next level waren. Dit keer staat er onder meer een yuzu-taartje op het menu dat gecombineerd is met matcha en frambozen. Altijd een winnaar!

Benieuwd naar Arca? Het restaurant is open van dinsdag tot en met zaterdag voor diner. Het lunchmenu is de hele week te bestellen aan de bar. Daar heb ik maar een tip voor jullie: Francesinha.

Wes van Geneijgen

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.