Culinaire trends 2025 volgens Michelin: groen en avontuurlijk

De gastronomische wereld is de laatste jaren flink in beweging geweest, daar komt in 2025 geen verandering in. De inspecteurs van Michelin staken de koppen bijeen om de culinaire trends voor dit jaar te schetsen. Wat opvalt is dat seizoensgebonden groenten en creatieve drankarrangementen op de voorgrond stappen.

De trend die de inspecteurs al jaren opvalt, is dat chefs steeds meer koken met seizoensgroenten. Niet voor niets ontvangen steeds meer restaurants een Groene Michelinster. Voor 2025 verwachten ze dat steeds meer chefs verfijning van gerechten zoeken zonder vlees of zuivel. Seizoensgebonden groenten krijgen de hoofdrol. Dat gebeurt bijvoorbeeld al zeer goed bij Plates in Londen of Ark in Kopenhagen. Zelf kreeg ik hier al een mooi voorproefje van tijdens het Dutch Cuisine diner met drie Groene sterrenchefs.

Verrassende ingrediënten

Een van de meer bijzondere trends die dit jaar een ding gaan worden: ongewone ingrediënten die op een dagelijkse manier worden gebruikt. Denk daarbij aan kaviaar. Zo serveert Coqodaq in New York kaviaar op chicken nuggets, terwijl Quince in San Francisco kaviaar verwerkt in panna cotta. Franse chefs experimenteren ook met fruitsuiker en berkenzoetstoffen als alternatieven voor suiker, zoals bij Pavyllon in Parijs.

Open vuur

In Nederland zijn er verschillende chefs die het koken op open vuur hebben omarmd. Dat doen ze bij NELA op de Zuidas, bij Current in Den Bosch of bij kasrestaurant Mearkas. Het koken op open vuur wint wereldwijd aan populariteit. Bar Kar in Kuala Lumpur en Brat in Londen laten zien hoe chefs traditionele technieken nieuw leven inblazen.

Tradities x moderne technieken

Chefs in Zuidoost-Azië combineren eeuwenoude recepten met moderne technieken. Dewakan in Maleisië en Seroja in Singapore tillen lokale gerechten naar een hoger niveau. Hun benadering toont respect voor traditie en ruimte voor vernieuwing.

Duurzame gastronomie

Restaurants gaan nog meer de nadruk leggen op duurzaamheid en impact. Zo voert Acre in Mexico een zero-waste beleid, terwijl Hinoki in Frankrijk vis gebruikt van lokale duurzame vangst. Op deze restaurants focust Michelin dan ook met de Groene Sterren. Die belonen pioniers die gastronomie en milieu hand in hand laten gaan.

Culinair op reis

Reizigers ontdekken wereldkeukens via inspirerende gerechten. In Londen geniet je van Thaise grillgerechten bij Kiln of Georgische dumplings bij Kinkally. Streetfood krijgt bovendien meer erkenning, met taqueria’s in Mexico-Stad die zelfs een Michelinster behalen.

Creatieve drankarrangementen

Wat al een tijdje opvalt is dat chefs (en bartenders) kansen zien op het gebied van non-alcoholische dranken. Dankzij thee en kombucha is er heel veel te doen met smaken, terwijl je gasten een premium-gevoel geeft. Zodoende winnen alcoholvrije combinaties en cocktails winnen terrein. Restaurants in Azië, zoals Lu Shang Lu in Beijing, combineren thee met verfijnde gerechten. In Tokyo biedt MAZ elixers en infusies die de smaken van hun gerechten versterken.


Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *