
Alvast een voorproefje van de smaken van Portugal bij het nog te openen Arca in Amsterdam. Het is een bijzondere editie van de The Best Chef Awards geweest afgelopen woensdag. De stad waar de awards werden uitgereikt was Amsterdam, maar door de pandemie was het een bijzondere editie. Aangezien er veel sterrenchefs in de stad waren, was er overal iets bijzonders gaande. Platform The Art of Tasting Portugal hield in samenwerking met sterrenchef Henrique Sá Pessoa een bijzondere lunch. Vier sterrenchefs uit Portugal serveerde een lunch in het nog te openen restaurant Arca.
Om alle Portugese regio’s goed te vertegenwoordigen nodigde hij drie andere chefs uit: chef Rui Paula van Casa de Chá da Boa Nova** die het noorden voor zijn rekening nam, chef Diogo Rocha van Mesa de Lemos* die centraal Portugal voor zijn rekening nam en chef Rui Sequeira van Almada in Faro die het zuiden van Portugal voor zijn rekening nam. Iedere chef gebruikte een ingrediënt uit hun regio om een gerecht te maken en samen leverde dit een mooi gebalanceerd (lunch)menu op.
The Art of Tasting Portugal
Het platform The Art of Tasting Portugal is aan het begin van 2020 opgericht om internationale evenementen te organiseren waar mensen de gastronomische regio’s van het land kunnen ontdekken. Met als doel meer mensen enthousiast te krijgen om Portugal te bezoeken. Het evenement afgelopen woensdag in het nog te openen Arca in Amsterdam was de aftrap van de internationale events.
Henrique Sá Pessoa
In november opent in het art’otel tegenover het Centraal Station in Amsterdam het nieuwe restaurant Arca. Het brein achter dit nieuwe restaurant is chef Henrique Sá Pessoa die in Lissabon het tweesterrenrestaurant Alma heeft en als hoogste nieuwkomer op nummer 38 de lijst van de honderd beste chefs betreedt. Zijn gerechten staan bekend om de typisch Portugese ingrediënten waaraan hij een subtiel Aziatisch tintje geeft.
De smaken van Portugal bij Arca Amsterdam
Dat we met een select gezelschap al een kijkje in de Portugese keuken en die van Arca kregen was uniek. Chef Sá Pessoa zegt daarover: “Ik ben er trots op om mijn Portugese collega’s te mogen verwelkomen op dit evenement om de Portugese keuken te promoten. Voor mij is het gelijk ook een mooi moment om het concept van mijn nieuwe restaurant te presenteren.
Arca gaat een speciaal visitekaartje worden voor Portugal. Daarbij markeert de kans om dit evenement te organiseren voor enkele van de beste chef-koks in de wereld en de relevante pers zonder twijfel een bijzonder moment voor de promotie van de Portugese gastronomie.”
Proef Portugal
Een select gezelschap was afgelopen woensdag uitgenodigd om te genieten van al het moois dat Portugal te bieden had bij Arca. Zelf had ik nog nóóit een lunch gehad die verzorgd werd door vier chefs met in totaal vijf Michelinsterren. Mijn verwachtingen waren daarom al best hoog, maar de vijf gerechten overtroffen mijn verwachtingen helemaal.
Het eerste gerecht werd verzorgd door chef Paula waarin hij langoustines in de spotlight zette. Qua vorm was het misschien een knipoog naar een pho, alleen dan wel de 4.0-versie. Het gerecht liet pure ingrediënten zingen en maakte me fan van rode kool. Chef Seguiera liet rog de hoofdrol spelen en serveerde een van zijn signature dishes ‘Carbonara met rog en oester’. Als je dit gerecht als ‘smaakexplosie’ doe je het zelfs tekort. Geloof me, het is een reden om naar Faro af te reizen om te eten bij Alamede.
Bakkeljauw
Chef Rocha maakte een gerecht waarin bakkeljauw de hoofdrol speelde. Tafelgenoot João, directeur van Visit Portugal NL & BE, wist te vertellen dat bakkeljauw een van de meest gebruikte vissen is in de Portugese keuken. Vrij opmerkelijk, aangezien die in de wateren rondom het land niet te vangen is.
Het slotstuk was natuurlijk voor chef Sá Pessoa die twee gerechten serveerde die ook gelijk een vooruitblik gaven in de keuken van Arca. Het ene gerecht was varkenswangen uit Alentejo die hij op een best klassieke manier had bereid en met spruitjes als Nederlandse twist. De echte afsuiter was een bijzonder dessert: Portugees pudding met mandarijnsorbet. Qua smaken best klassiek te noemen, maar dan met een moderne twist én het perfecte slot van een weergaloze lunch.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025
Eén reactie
Reacties zijn gesloten.