Coolcation: koele zomerbestemmingen ver weg van de hittegolven

Coolcation

In Zuid-Europa zijn zomers waarin asfalt smelt, airco’s overuren draaien en steden zuchten onder warmte steeds meer de regel. Een voorname reden waarom vakantiegangers steeds vaker kiezen voor een koel alternatief: weg van de hitte, op zoek naar plekken waar het wat koeler is. Coolcationing heet dat inmiddels en het is misschien wel de trend in vakanties voor de komende zomers.

Een coolcation is voor deze reizigers een praktische keuze en niet om een punt te maken. In plaats van zuid trekken steeds meer reizigers noordwaarts of ze kiezen voor hoogte en kust. Ze zoeken naast frisse lucht, ook vooral ruimte, ritme en eenvoud. Weg van strakke planningen om te genieten van een landschap dat je uitnodigt om te blijven hangen. Zo heb je minder last van overvolle terrassen en is er ruimte voor dorpen waar nog een wind door de straat waait.

De aantrekkingskracht van koel

Wat deze plekken verbindt, is het contrast met de zomervakantie zoals we die gewend zijn: dit zijn koelere stadscentra, zonder wachtrijen in de zon, zonder het constante zoeken naar schaduw. In Scandinavië, Schotland en het noorden van Spanje is de zomer vrij zacht en aangenaam.

In de Alpen blijft het ’s avonds fris genoeg voor een trui, ook in juli. Je slaapt met het raam open, hoort beekjes, ruikt dennen. Overdag wandel je langs verlaten paden, door weilanden met koeienbellen op de achtergrond. En zelfs dan ligt er boven de boomgrens vaak nog sneeuw.

Langs de Atlantische kusten van Bretagne of Galicië zijn de nachten koel en de zee altijd dichtbij. Ook daar is het ritme anders: ochtendmist, lange lunches, wandelingen over kliffen, een goed boek op een lege camping.

Tijd terugwinnen

Een coolcation gaat ook over een ander soort luxe. Wat minder zoeken naar zwembaden of beachclubs om te focussen op houten huisjes, bergmeren en het gevoel dat je even niet wordt opgejaagd. De kans om de dag te laten ontstaan, zonder eindeloos plannen. Je kunt buiten ontbijten zonder oververhit te raken. Een wandeling maken om drie uur ’s middags. Slapen zonder airco. Dat creëert een andere luxe: ademruimte.

Scandinavië: koel en seizoensgebonden

In Scandinavië voelt de zomer licht en ruim. De dagen rekken zich eindeloos uit, de nachten blijven zacht. Of je nu langs een meer zit of door de stad fietst, het tempo ligt lager. In steden als Kopenhagen, Göteborg en Oslo kun je uitstekend eten, zonder weg te smelten op een stoepterras. De New Nordic Cuisine is inmiddels een manier van leven. Dat bleek ook wel bij de onthulling van de nieuwe Michelingids voor de Nordics.

In het zuiden van Zweden, rond Skåne, hebben jonge chefs zich gevestigd tussen wijngaarden, bessenstruiken en rokerijen. In Noorwegen vind je langs de westkust nieuwe restaurants die lokaal vissen en fermenteren combineren met eigentijdse presentatie. Denk aan schelvis met zure room en zeewier, of tarbot met dennenolie.

Ierland en Schotland: groen, ruig en vers

De kustlijnen van Ierland en Schotland bieden uitgestrekte stilte, met baaien, kliffen en wolkenluchten. De wind blijft je overal voor, zelfs op heldere dagen. Je slaapt er in stenen cottages, rijdt over lege wegen en stuit op kleine dorpen waar het ritme nog lokaal is. Onderweg kom je boerderijen tegen, markten, pubs waar gerookte vis en versgebakken brood vanzelf op tafel komen. Op de Hebriden ontstaan nieuwe eetplekken met een eigen stijl: informeel, seizoensgebonden en met uitzicht op zee.

Alpen in de zomer

Wie de hoogte opzoekt, vindt in de Alpen verkoeling én vertraging. Zelfs op warme dagen blijft de lucht fris, vooral boven de 1500 meter. Wandelen, zwemmen in bergmeren of gewoon stilzitten met zicht op toppen: hier draait alles om buiten zijn. Veel dorpen leven in de zomer van korte ketens en zelfvoorziening. Berghutten serveren lunches van lokale kazen, alpenforel of kruidensoep. Sober, maar precies wat je nodig hebt na een tocht.

Koele kusten

Wie liever aan zee zit, reist naar de Atlantische Kust. De ochtenden zijn vaak mistig, de middagen helder. In Bretagne, Normandië en Galicië zijn het de lege stranden en trage wegen die het verschil maken. Je zwerft er tussen vissershavens, markten en dorpjes waar elke dag hetzelfde begint: met brood, zeezicht en tijd. Restaurants zijn eenvoudig maar degelijk, met verse oesters, mosselen of gegrilde vis als vaste prik.

Frisse favorieten in Nederland

In Nederland zijn het vooral de Waddeneilanden en het oosten van het land die uitnodigen tot een coolcation. Texel en Terschelling voelen ruimer zodra je van de boot stapt: zand, wind, schapen en duin. In Drenthe en de Achterhoek is het koeler onder de bomen, met paden die je alleen tegenkomt als je ze zoekt. Hier en daar een wijngaard, een kaasboerderij of een kookhuis op een erf; kleinschalig en met liefde gemaakt.

Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *