
De derde editie van de Nationale Aardappelrooidag vindt op zaterdag 2 september plaats. Door heel het land stellen boeren hun akkers open voor jong en oud. Daarbij worden er allerlei leuke en leerzame activiteiten georganiseerd om informatie de delen over het duurzame groei- en rooiproces.
Het aantal aardappeltelers dat meedoet is ten opzichte van vorig jaar verdubbeld, dat heeft er alles mee te maken dat er vorig jaar veel enthousiasme was onder de deelnemers en bezoekers. Thema is dit jaar ‘Eten om de hoek’.
Voedselverspilling
Bij het telen en rooie van aardappels komt flink wat kijken. Van de pootaardappel die de teler in de grond stopt tot de consumptieaardappelen die eruit worden gehaald. Daarbij geeft de rooidag ook een goed kijkje achter de schermen op het gebied van hoe duurzaam het productieproces is met aandacht voor voedselverspilling en het milieu.
Tour de boer
Naast de ‘Tour de boer’, waarbij men de akker op gaat met de boer, worden er op de boerderij ook andere aardappel-activiteiten georganiseerd, zoals een wedstrijd voor de Grootste Pieper Bokaal, een springkussen en kinderhoek, rondleiding op de boerderij en frietjes bakken.
Zelf rooien
Afgelopen jaar werd er op de Aardappelrooidag door bezoekers in totaal ruim 3.000 kilo aardappels gerooid, en soms zitten daar bijzondere exemplaren tussen. Deelnemers worden dit jaar daarom ook uitgedaagd om op zoek te gaan naar de allergrootste aardappel van het jaar. Aan het eind van deze editie wordt officieel de grootste aardappel verkozen, en wordt de winnaar bekroond als Grootste Aardappel Speurneus.
De Nationale Aardappelrooidag is van 10:00 of 11:00 tot 16:00 te bezoeken. Alle locaties en meer informatie is te vinden op aardappels.nl/rooidag.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025