Michelingids Turkije 2025: 2 Rode en 6 Groene Michelinsterren

Michelingids Turkije

In het Four Seasons Hotel Bosphorus in Istanbul is op 12 december de nieuwe Michelingids 2025 voor Turkije onthuld. Daarin zijn twee nieuwe restaurants met een Rode en zes met een Groene Michelinster en 9 restaurants met een Bib Gourmand in opgenomen. In totaal kent de Turkse gids inmiddels 132 aanbevolen restaurants.

Als je kijkt naar de Turkse culinaire scene dan speelt die zich af in de grote steden: Istanbul, Izmir en Muğla af. In die steden zijn inmiddels 14 sterrenrestaurants te vinden, waar van één met twee Michelinsterren en dertien met een Michelinster. Van de 132 aanbevolen restaurants in de gids voor Turkije zijn er dit jaar 32 nieuwe restaurants.

Casa Lavanda

De twee nieuwe zaken met een Michelinster zijn: Casa Lavanda en Narımor. Casa Lavanda, gelegen op slechts 40 kilometer van het centrum van Istanbul, biedt een serene oase met een restaurant en hotel, omringd door 21.000 m² aan tuinen.

Chef Emre Şen combineert klassieke Turkse smaken met mediterrane invloeden, zoals al dente agnolotti gevuld met burrata en mascarpone, en zeebaars uit de Zwarte Zee met verse groenten uit eigen tuin. Het restaurant kreeg ook een MICHELIN Groene Ster voor duurzaamheid, dankzij zijn focus op lokaal geteelde producten en samenwerking met de gemeenschap via de Terre de Sile-markt.

Narımor

Narımor in Izmir is restaurant met maar vijf tafels. Chef Atilla Heilbronn brengt zijn Duitse achtergrond samen met de Turkse keuken in verfijnde gerechten zoals ‘Abrikoos Dorade’, waarin de zoetheid van abrikoos harmonieert met de delicate smaak van dorade. De inspecteurs prezen het gebruik van lokale ingrediënten en de unieke culinaire aanpak.

Groene Michelinsterren

Ook in de Turkse culinaire wereld is er genoeg oog voor duurzaamheid en voor ecologisch verantwoorde gastronomie. Zes nieuwe restaurants ontvangen daarom een Groene Michelinster. Dat zijn: Casa Lavanda, The BARN en Telezzüz in Istanbul, Mezra Yalıkavak en Agora Pansiyon in Muğla, en Asma Yaprağı in Izmir. Allemaal restaurants die een voorbeeld zijn op het gebied van werken met lokaal geteelde producten, respect voor natuurlijke hulpbronnen en samenwerkingen met kleinschalige boeren.

“Onze inspecteurs waren opnieuw onder de indruk van de rijkdom en het unieke karakter van de Turkse culinaire scene”, aldus Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de MICHELIN Gids. “Deze selectie voor 2025 is een ware ode aan de culinaire dynamiek en diversiteit, waarbij elke regio haar eigen persoonlijkheid en identiteit laat zien.”

Betaalbare restaurants

De toevoeging van negen nieuwe Bib Gourmand-restaurants laat zien dat aantal betaalbare culinaire parels in Turkije groeit, in totaal zijn er 27 zaken met een Bib. Deze onderscheiding, geliefd bij zowel lokale fijnproevers als internationale reizigers, wordt toegekend aan restaurants die uitmuntend eten bieden tegen een vriendelijke prijs.

In Istanbul zijn onder anderen Ali Ocakbaşı en Tatbak toegevoegd. Tatbak, bekend om zijn pide, kebab en lahmacun, biedt een perfecte kennismaking met Turkse klassiekers. In Izmir biedt Aslında Meyhane een warme sfeer met typische regionale gerechten, terwijl Beynel in Bodrum een informele setting combineert met uitstekende gerechten om te delen.

Een bijzondere vermelding gaat naar Agora Pansiyon, gelegen in het afgelegen dorp Kapıkırı, Muğla. Dit restaurant, dat ook een Groene Ster ontving, serveert eenvoudige maar verfijnde gerechten op basis van eigen geteelde groenten en huisgemaakte olijfolie.

Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *