Michelingids 2023: 17 nieuwe sterrenrestaurants in Nederland

Michelin-uitreiking Nederland 2023 in DeLaMar Amsterdam

Het DeLaMar Theater in Amsterdam vol met de gastronomische wereld van Nederland. Tijdens de jaarlijkse bekendmaking van de Nederlandse Michelinsterren stonden zowel nieuwkomers als gevestigde namen in de spotlights. Zeventien restaurants ontvingen een eerste ster, Vinkeles klom naar twee sterren en vier zaken werden bekroond met een Groene Michelinster.

De Michelingids Nederland telt dit jaar 504 restaurants. Daarvan dragen er 125 minimaal één ster, met vijftien Groene Michelinsterren als groeiende subcategorie.

Drie sterren, twee boegbeelden

De top van de gids blijft onveranderd. Zowel Jonnie Boer van De Librije (Zwolle) als Jannis Brevet van Inter Scaldes (Kruiningen) behouden hun drie sterren. De inspecteurs roemen hun uitgesproken signatuur, technische beheersing en internationale uitstraling.

Vinkeles stijgt naar twee sterren

In Amsterdam wordt Vinkeles naar een hoger plan getild. Chef Jurgen van der Zalm werkte jarenlang in de schaduw van Dennis Kuipers en voert nu zelf de regie. Zijn keuken verenigt klassieke sauzen met moderne verfijning, zonder de roots van het huis uit het oog te verliezen.

Sterrenregen in Limburg en Utrecht

Limburg valt op met vier nieuwe sterren. In Maastricht keren Château Neercanne en Au Coin des Bons Enfants terug in de selectie. Studio wordt beloond voor zijn wereldse signatuur, Flavours in Weert voor de eigentijdse uitvoering van herkenbare smaken.

Utrecht trekt de aandacht met Karel 5 en Maeve. Beide zaken combineren technische cuissons met een internationale toets, zonder hun binding met de streek te verliezen.

Amsterdam: persoonlijk en precies

In Amsterdam vallen vooral restaurants op waar de signatuur van de chef voelbaar is. Vanderveen en Coulisse laten zien dat stijl en inhoud hand in hand gaan. Bij Bistro de la Mer, onder de hoede van Julius Nuiten en het team achter 212, krijgt vis een klassieke aanpak met een moderne twist.

Opvallende nieuwe sterren in andere regio’s

LIZZ (Gouda) maakt indruk met een eigenzinnige benadering van smaakbalans. In Harderwijk krijgt Basiliek opnieuw erkenning, net als Brass Boer Thuis in Zwolle. In Wolvega betreedt Smink het podium met een eigenwijze keuken vol detail. Ook De Woage (Gramsbergen) en YAMA (Rotterdam) vallen op, de eerste met robuuste smaken, de tweede met Japanse precisie. Central Park (Voorburg) en Codium (Zierikzee) voegen daar elegantie en terroir aan toe.

Vier nieuwe Groene Michelinsterren

Vier zaken worden onderscheiden voor hun inzet op het gebied van duurzaamheid. In Koudekerke krijgen zowel Hof aan Zee als Morille een groene ster. Beide restaurants werken circulair en benutten de Zeeuwse omgeving maximaal. Ook De Dyck (Woubrugge) en Rotonde (Rotterdam) worden bekroond. Hun visie op duurzaamheid is verankerd in elk aspect van de bedrijfsvoering; van leverancierskeuze tot afvalbeleid.

Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *