Frankrijk heeft wereldrecord bakken langste stokbrood terug

In mei worden de prijzen verdeeld, is een ijzeren wet in het voetbal. Met dat in het achterhoofd moet een groep Franse bakkers afgelopen week aan de slag zijn gegaan. Want zij deden een poging om het wereldrecord voor het bakken van het langste stokbrood terug te pakken van de Italianen. Missie geslaagd, want ze bakten een baguette van 140,53 meter.

In Suresnes, dicht bij Parijs, kwamen patissiers en bakkers samen om na vijf jaar het record weer in Franse handen te krijgen. Toen lukte het een groep Italiaanse bakkers om een stokbrood te bakken van 132 meter en 62 centimeter en zo in het Guinness World Records boek te komen. Dat was een doorn in het oog, dus daar moest verandering in komen.

Langste stokbrood bakken

De bakkers zijn zaterdagnacht om drie uur aan de recordpoging begonnen. Daarvoor was een speciale traag rijdende oven gebouwd om het stokbrood op te warmen. Zo lukte het om het record te verbreken. Een van de deelnemende bakkers, Anthony Arrigualt, laat in een eerste uitgelaten reactie weten: “Alles is gevalideerd, we zijn zeer blij om dit record gebroken te hebben en dat dit in Frankrijk gebeurd is.”

Regels voor een baguette

Wil je een echt Frans stokbrood maken, dan moet dit aan verschillende regels voldoen. Een baguette moet ongeveer zestig centimeter lang zijn, gemaakt zijn van tarwemeel, water, zout en gist en mag ongeveer 250 gram wegen. Voor de recordpoging moest de baguette ook een minimale dikte van vijf centimeter hebben. Na het vestigen van het nieuwe record voor het bakken van het langste stokbrood, verdeelden ze dit onder het publiek en alles wat overbleef, is naar daklozen gegaan.

Wes van Geneijgen