Dit is waarom spruitjes beter smaken naarmate je ouder wordt

Kinderen en spruitjes zijn in veel gevallen geen goede combinatie. Veel kinderen lusten ze niet omdat ze te bitter smaken. Veel volwassenen komen er op latere leeftijd achter dat spruitjes lang niet zo slecht smaken als hun herinneringen van vroeger. Dat komt omdat spruiten de afgelopen decennia zijn veranderd, maar vooral ook omdat naarmate je ouder word je smaakpapillen zich ontwikkelen.

Spruitjes vind je niet in het wild omdat ze het resultaat zijn van eeuwenlang kweken van groeten, net als veel andere groenten die je nu in de supermarkt vindt. Ze komen waarschijnlijk uit het oude Rome, maar zoals we ze nu kennen is de herkomst België in de middeleeuwen. Vandaar ook dat ze in het Engels ‘Brussel Sprouts’ worden genoemd.

Nieuwe manier van oogsten

Door een nieuwe manier van oogsten die zestig jaar geleden werd ingevoerd, is de slechte reputatie van spruiten begonnen. Hoewel het voor de telers een stuk makkelijker werd om spruiten industrieel te oogsten, werden de gewassen aangepast om hier aan te kunnen voldoen. Het lukte om de gewassen gelijkmatig te laten groeien en lekker groen te zijn. Enige nadeel: de spruiten waren verdomd bitter.

Jaren ’90

In de jaren ’90 van de vorige eeuw was er weer een revolutie. Wetenschappers van het zaad- en chemisch bedrijf Novartis slaagden erin om de verbinding in spruiten te lokaliseren die zorgde voor de ongewenste bitterheid. Daar publiceerden ze in 1999 een studie over. Dit zette andere zaadbedrijven aan om door de genenbanken te zoeken naar oudere varianten van groenten met een laag niveau aan bitterheid. Volgens NPR een stukje Hollands Glorie waarbij het is gelukt om het beste van twee werelden samen te voegen. Er kwam een beter smakende spruit die op industriële schaal kon worden geteeld.

Genetisch bepaald

Daarbij komt dat het bij sommige mensen letterlijk in het DNA zit dat ze geen spruiten lusten.
In onze smaakreceptoren zijn er minstens 25 receptoren die verschillende bittere moleculen identificeren en dat heeft impact hoe bepaalde groenten bij je smaken. Smaakreceptor 2 lid 38 is de belangrijkste op dit gebied. Heb je die dan is de kans groter dat je bittere groene groenten als broccoli en spruitjes niet lust.

Wes van Geneijgen