Brouwerij Palm redt hopteelt in Steenhuffel door nieuwe samenwerking

De Belgische bierbrouwerij Palm heeft met behulp van een samenwerkingsovereenkomst met non-profit De orde van de Groene Bel de hopteelt in Steenhuffel veilig gesteld. De vereniging staat voortaan in voor de teelt en oogst van de hop van de hopplantage van Brouwerij Palm en zorgt zo voor de continuïteit van de hopcultuur in de plaats.

Tot de jaren ’80 van de vorige eeuw was Vlaams-Brabant namelijk dé hopschuur van Europa. De hopvariatie ‘Groene Bel’ werd op de wereldtentoonstelling in Parijs destijds zelfs uitgeroepen tot de beste ter wereld. In de decennia daarna verdween de hopteelt langzaam uit de provincie. Door nieuwe initiatieven zijn er in de regio weer een tiental hoppercelen te vinden.

Hopteelt Steenhuffel

Peter Buelens, PR-manager van Brouwerij Palm, zegt hierover: “Omdat vrijwel alle hopvelden de voorbije decennia werden gerooid, legde Brouwerij Palm in 2011 een eigen hopveld van circa 45 are aan. De brouwerij wilde een bijdrage leveren aan de heropleving van de hopcultuur in de regio. De eigen gekweekte hop maakt sindsdien deel uit van de geselecteerde hopsoorten die we tijdens het brouwen gebruiken.”

Een lesje hop

Hop bevat naast bitterstoffen en natuurlijke bewaarmiddelen honderden aromastoffen.
Hop wordt klassiek ingedeeld in bittersoorten en aroma variëteiten. De grote keuze in hopvariëteiten geeft de brouwer van speciaalbieren een prachtig instrument om te spelen met smaak.

Onderverdeling:

  • Citrus en fruitig: voorbeelden zijn de nieuwe Amerikaanse variëteiten Amarillo, Citra en Cascade
  • Floraal: zoals een Centennial en Styrian Golding
  • Groen of kruidig: zoals Brewers Gold en Spalter
  • Hoppig en nobel: zoals Saaz en Hallertau Mittelfrüh

Die laatste is de hop die Brouwerij Palm gebruikt.

Toeristische troef


Brouwerij Palm ligt op een knooppunt van fiets- en wandelroutes. Samen met Toerisme Vlaams-Brabant zet de brouwerij erop in om op een recreatieve manier de Steenhuffelse hopcultuur te ontdekken. Eén van de initiatieven is de ontwikkeling van de Cornet Gravelroute, ook de Great Breweries Marathon is het jaarlijks event – dit jaar op 5 mei – dat biercultuur en sport harmonieus verbindt. Nog dit voorjaar lanceert de brouwerij ook haar Cornet tasting-room.

Gunther Coppens, gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant: “’Hop is letterlijk de smaakmaker van de regio. Het verbindt verschillende aspecten die de toeristische regio tot een ideale uitvalsbasis maakt voor ontdekkingstochten. Uiteraard staat de bierbeleving voorop, maar ook hopscheuten, Brabantse trekpaarden, menrouten, wandel-en fietsplezier, gravelbikeuitdagingen en nog veel meer valt er te ontdekken. Voor de toerist die van buiten de regio en zelfs vanuit het buitenland komt, is het belangrijk om op de toeristische regio een identiteit te kunnen plakken. In de hop en de beleving errond wordt die identiteit perfect weergegeven.”

Wes van Geneijgen