
Sterrenchefs Joris Bijdendijk en Richard Ekkebbus brengen met A Walk in the Dutch Lowlands een internationaal eerbetoon aan Jonnie Boer. Deze tour brengt de chefs langs Hongkong, Amsterdam en Antwerpen. Samen met vijf andere chefs laten ze op deze plekken zien hoe sterk Boer zijn invloed op de Nederlandse gastronomie is.
De tour begint op 17 november bij het restaurant van Richard Ekkebus: driesterrenrestaurant Amber in Hongkong. Dit is de plek waar Jonnie Boer twintig jaar geleden de eerste gastchef was. Van daar reist het gezelschap naar RIJKS in Amsterdam. Daar opent chef Bijdendijk op 8 december zijn keuken voor een gezamenlijke lunch en diner. De reeks sluit af in Antwerpen, dat als historische schakel tussen Nederland en België symbool staat voor de culinaire kruisbestuiving die Boer altijd omarmde.
Een collectief eerbetoon
Naast Bijdendijk en Ekkebus koken Ron Blaauw (Ron Gastrobar, Amsterdam), Sergio Herman (Le Pristine, Privé Privéé, Antwerpen), Sidney Schutte (Spectrum, Amsterdam), Nelson Tanate (De Librije, Zwolle) en Hans van Wolde (Brut172, Reijmerstok) mee. Samen vertegenwoordigen ze drie generaties van de Nederlandse gastronomie — pioniers, vernieuwers en Boers directe opvolger.
“Jonnie Boer heeft de Nederlandse gastronomie op manieren gevormd die ons allemaal inspireren”, zegt Richard Ekkebus. “Het starten van de tour in Hongkong is onze manier om zijn inzet voor de Nederlandse keuken te eren. Met deze tour laten we de Nederlandse keuken aan de wereld horen: geworteld in traditie, maar vooruitstrevend en vol mogelijkheden.”
Bijdendijk benadrukt de verbondenheid die Boer naliet: “Voor mij gaat het ook om samenkomen. We eren Jonnie door samen te werken, de volgende generatie te inspireren en te laten zien dat Nederlands eten zowel lokaal als internationaal een stem heeft. Dat deed Jonnie ook. We willen dat hij nooit vergeten wordt.”
Van nalatenschap naar toekomst
Het project steunt op drie ambities: Boers nalatenschap vieren, Nederlandse identiteit herinterpreteren en de gemeenschap tussen chefs versterken. In elk land wordt gekookt met ingrediënten van eigen bodem, in gerechten die traditie en innovatie verbinden. Denk aan Noordzeevis met oosterse accenten of groenten uit Nederlandse grond in een nieuwe context.
Tijdens de Amsterdam-editie serveren de zeven chefs een gezamenlijk zevengangenmenu in RIJKS, met Boers vrouw Thérèse en hun kinderen Jimmie en Isabelle als eregasten. De sfeer is bewust intiem, de toon collegiaal; precies zoals Jonnie Boer zijn keuken ooit bedoelde.
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025