
Om maximaal te genieten van groenten, fruit en kruiden is het altijd handig om te weten wat er in het seizoen is. Ook als je vaker uit eten gaat en de chefs seizoensmenu’s samenstellen is het altijd handig om te weten wat je dan kan verwachten. Daarom een overzicht van de groenten die op dit moment aan het begin van de lente in het seizoen zijn.
In het artikel over het seizoensfruit vind je al een fijn overzicht van welk soort fruit in welke maand het lekkerste is. Want het is heel fijn om te weten dat de kaki in de herfst in het seizoen is. De lente brengt qua groenten ook veel moois, zo is dit altijd het moment dat het aspergeseizoen aftrapt. Maar er is meer.
Asperges
De lente is echt het seizoen van het witte goud. De witte asperges zijn in deze periode het lekkerst, maar je hebt natuurlijk ook de asperges in het groen en paars. De nootachtige smaak doet het goed in salades en risotto, maar ook van de grill zijn ze geweldig.
Artisjokken
Steeds meer mensen (her)ontdekken de artisjok en dat is een heel goed iets. Het is namelijk een van de meest verrassende groenten. Je kan ze namelijk stomen, grillen en zelfs in een dip serveren. Ze zijn veelzijdig en voegen altijd een heerlijke complexiteit aan een gerecht toe.
Daslook
De lente is ook het seizoen van daslook. Waarschijnlijk een van de favoriete ‘geheime’ ingrediënten van veel chefs. Het zijn namelijk wilde uien met een subtiele knoflooksmaak. In het Engels wordt het wilde knoflook genoemd. Een ideaal ingrediënt om wat pit mee te geven aan sauzen, pesto’s, roerbakgerechten én boter.
Peultjes en sugar snaps
Deze knapperige, zoete peulvruchten zijn een voorbode van het warmere weer. Ze zijn heerlijk als lichte snack, maar ook een zeer smaakvolle toevoeging in wokgerechten, salades en roerbakgerechten.
Rabarber
Rabarber is een groente, maar wordt eigenlijk vaak behandeld als een soort fruit. Dat heeft alles te maken met de uitgesproken zure smaak. Rabarber is daardoor ideaal om te gebruiken in allerlei gerechten. Maar ook in jam, compotes, taarten en cocktails.
Verse kruiden
Naast al deze groenten brengt de lente ook een overvloed aan verse kruiden, zoals munt, basilicum, dille en peterselie. Deze aromatische krachtpatsers voegen niet alleen smaak toe aan gerechten, maar ook een vleugje levendigheid met hun heldere, frisse aroma’s.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025