
De Michelingids voor België en Luxemburg is net als de eerste Portugese gids vorige week uitgereikt. In het Antwerpse A Room With a ZOO vond het gala plaats. Daar ontvingen twee Belgische restaurants, Sir Kwinten en Hof van Cleve, twee Michelinsterren. Negen restaurant kregen hun eerste Michelinster en ook één Groene Ster. In de nieuwe gids zijn 792 restaurants opgenomen, waarvan 153 sterrenzaken en 131 met een Bib Gourmand.
Belgische restaurants twee Michelinsterren
België kent twee restaurants met drie Michelinsterren: Zilte in Antwerpen en Boury in Roeselare. Het zijn de uithangborden van de Belgische gastronomie en dat blijft voorlopig zo. Tim Boury en Viki Geunes zijn ambachtsmannen pur sang die hun eigen signatuur bezitten. Ze verheffen een etentje tot een bijzondere herinnering die een reis meer dan waard is. Beide restaurants behouden hun drie sterren.
11 nieuwe sterren
Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de Michelingidsen, over de nieuwe gids: “2024 is alweer een uitstekend jaar voor de Michelingids België en Luxemburg. De 11 nieuwe sterrenrestaurants illustreren de gestage stijging van het gastronomische niveau en benadrukken de groeiende culinaire creativiteit van de restaurateurs. Het talent waarmee de Belgische en Luxemburgse chefs hun terroir in de kijker zetten, de beste lokale producten vieren en, voor sommigen, ongewone culinaire fusies bedenken, bevestigt de status van beide landen als gastronomische topbestemming.”
Twee sterren
Twee restaurants in België hebben dit jaar een tweede ster gekregen. Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik is een voormalige Bib Gourmand die in 2020 met een eerste ster werd bekroond. Met chef Glenn Verhasselt en sommelier Yanick Dehandschutter heeft het twee rasechte ambachtsmannen aan het roer staan. De inspecteurs over het restaurant: “De symbiose tussen het bord en het glas is er uitzonderlijk. Chef Verhasselt is een meester in het bereiden van klassiekers zoals hazenrug harlekijn.
Zijn sauzen zijn gewoonweg hemels. Hij geeft ze een subtiele opfrissing, zonder de uitbundigheid van de smaken te provoceren. Sommelier Dehandschutter speelt dan weer gezwind met geuzes, wijnen van het eigen wijndomein Dappersveld en pareltjes uit verrassende oorden. Een match made in heaven die absoluut een omweg waard is.”
Hof van Cleve
Hof van Cleve in Kruishoutem begint aan een nieuw hoofdstuk. Chef Floris van der Veken nam het restaurant over van zijn mentor Peter Goossens en mag gelijk een nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van dit illuster restaurant toevoegen. De chef heeft de huisstijl intact gehouden, in de vorm à la minute bereidingen en afgemeten toevoeging van uitheemse smaakmakers en heeft daar zijn eigen identiteit aan gegeven.
Eerste ster
De gids van België en Luxemburg kent negen restaurant die hun eerste ster ontvangen. Christophe Hardiquest van Menssa in Sint-Pieters-Woluwe, Benoît Neusy van l’Impératif d’Éole, Julien Malaisse van Pré de chez vous, Marie Trignon van La Roseraie in Modave, Tommy Bocklandt van Pont neuf in Antwerpen, Davy Devlieghere van Julien in Lovendegem, Nils Proost van Neon in Lier, Mathieu van Wetteren van Apdikt in het Luxemburgse Steinfort waren de gelukkigen.
Groene ster
In België hebben 12 restaurants een Groene Ster. Daar komt dit jaar een restaurant bij: Neon in Lier. Het eerbetoon aan grond, bos, land en zee dat Nils Proost dagelijks etaleert, getuigt van een eigen state of mind. Dat vertaalt zich onder meer in het gebruik van producten uit de korte keten, een zero-waste manier van werken en partnerschappen met lokale ambachtsmensen voor het interieur. Neon is een voorbeeld.
[Afbeeldingen bij dit artikel: Sir Kwinten ©Ellesvisuelles / Menssa ©Luc Viatour / Michelin]
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025