Sterrenchef Henrique Sá Pessoa opent Portugees restaurant Arca in Amsterdam

Een paar maanden geleden toen de Best Chef Awards in Amsterdam werden uitgereikt had ik al het privilege om alvast een voorproefje van restaurant Arca. Gelegen in het art’otel Amsterdam bestaat het restaurant uit een bar en een grote en ruime plek om te dineren. Sterrenchef Henrique Sá Pessoa wil bij Arca Nederland kennis laten maken met de gastronomie uit Portugal.

Henrique Sá Pessoa x Arca Amsterdam

Sá Pessoa stond dit jaar op plek 38 bij The Best Chef Awards en was de hoogste nieuwkomer. In Lissabon runt hij drie restaurants, waaronder restaurant Alma dat bekroond is met twee Michelinsterren. Arca is het eerste restaurant in Europa buiten Portugal waar hij zijn culinaire visie deelt.

Speelse en losse benadering

Als hoogste nieuwkomer in de lijst laat de chef al zien dat hij een van de belangrijkste spelers is in de bloeiende culinaire scene. Het nieuwe restaurant is in zijn ogen vooral ook meer een een funky en ontspannen zusje van sterrenzaak Alma. Dat valt ook gelijk op in de bar en ook zeker in het restaurant. Het is allemaal wat speelser en wat losser.

Aziatische invloeden

Het restaurant viert het beste dat Portugal te bieden heeft op het gebied van ingrediënten en gerechten waar een moderne twist van Aziatische invloeden aan gegeven wordt. Zijn culinaire filosofie is gegrond in zijn diepgaande kennis van traditionele Portugese keuken en zijn passie hiervoor. Daarbij is zijn filosofie beïnvloed door zijn reizen over de hele wereld en zijn passie voor Azië.

Portugal x Azië

De dagelijkse leiding van Arca ligt in handen van Ricardo Pereira (chef-kok) en Rodrigo Silva (souschef) waarmee Sá Pessoa al tien jaar samenwerkt. Het hele idee van de menukaart van het restaurant moet het gevoel van een mediterrane vakantie oproepen. Ook zijn er twee speciale tasting menu’s samengesteld: A taste of Portugal en A touch of Asia.

Bacalhau à Brás

Het mooie aan voor de tweede keer de gerechten van chef Sá Pessoa proeven is dat je een duidelijk verschil zit qua speelsheid. Zo begon het diner met een Portugese variant van een Nederlandse klassieker: La Bomba de Lisboa. Een bitterbal maar dan gevuld met kalfsnek en chorizo. Voor bij de borrel of als geinig voorgerecht staat bijvoorbeeld tempura van zeekat met een koriander- en limoendressing op het menu.

Een van meest klassieke Portugese gerechten op de kaart is Bacalhau à Brás. Dat is gezouten kabeljauw met gefrituurde aardappelslierten, petersele en een gekonfijt ei. Dit wordt aan tafel onder elkaar gemaakt en is echt een feestje. Zoals de chef het omschijft is dit de simpele, pure Portugese keuken zoals zijn moeder het qua ingrediënten ook klaarmaakt. Dat belooft heel veel goeds.

Wes van Geneijgen