Rasmus Munk opnieuw uitgeroepen tot beste chef ter wereld

Best Chef Awards 2025

In Milaan zijn de The Best Chef Awards 2025 uitgereikt aan ’s werelds meest invloedrijke chefs. Rasmus Munk van Alchemist in Kopenhagen werd voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot de beste chef ter wereld. Chefs Ana Roš en Himanshu Saini completeerden het podium. De awardavond viert creativiteit, passie en impact in de gastronomie en laat zien hoe internationale chefs de toekomst van koken vormgeven.

De editie van 2025 bracht honderden chefs uit meer dan 69 landen samen in Milaan. Naast de prijsuitreiking bood het programma paneldiscussies, exclusieve diners en mogelijkheden voor chefs om kennis en ervaring uit te wisselen.

Winnaars en bijzondere prijzen

Rasmus Munk van Alchemist in Kopenhagen werd voor de tweede keer bekroond tot The Best Chef. Ana Roš van Hiša Franko in Slovenië behaalde de tweede plaats met haar gedurfde, terroir-geïnspireerde menu’s. Himanshu Saini van Trèsind Studio in de Verenigde Arabische Emiraten completeerde het podium door Indiase keuken te moderniseren met respect voor traditie.

Rasmus Munk over zijn tweede overwinning: “Deze prijs voor het tweede jaar winnen is niet alleen een persoonlijke eer, het is ook een erkenning van het hele team bij Alchemist. Mijn hoop is dat gastronomie zich blijft ontwikkelen voorbij ambacht alleen.

Voedsel kan een krachtig middel zijn, dat gesprekken op gang brengt, vragen oproept en inspireert tot verandering. Ik voel me vereerd om tussen zoveel briljante chefs te staan, en ik geloof dat we allemaal een rol hebben in het vormgeven van de toekomst van eten.”

Totaal aantal chefs met een erkenning

Op de lijst met messen staan 783 chefs met één, twee of drie messen:

  • Drie messen (The Best): 126 chefs behaalden meer dan 80% van de maximale punten.
  • Twee messen (World-Class): 236 chefs behaalden 40% of meer.
  • Één mes (Excellent): 421 chefs behaalden 20% of meer.

In voetsporen leermeester

Bijzonder is dat Nelson Tanate van De Librije uit het niets, net als wijlen Jonnie Boer vorig jaar, de hoogste score van drie messen behaalde. “We zijn ontzettend trots op onze chef Nelson Tanate. Vandaag heeft hij in Milaan een beoordeling ontvangen van drie messen tijdens The Best Chef Awards. Dat betekent dat hij de hoogste onderscheiding heeft gekregen. Een prachtige prestatie!”, aldus De Librije op sociale media.

Nederlandse chefs op de lijst

Het is bij dit soort internationale erkenningen voor chefs altijd interessant om te zien hoe de Nederlandse chefs scoren. De chefs die twee messen hebben gekregen: Tim Golsteijn van Bougainville in Amsterdam en Joris Bijdendijk van RIJKS in Amsterdam. Gelukkig zijn er wat meer chefs die de erkenning kregen van één mes.

Dat zijn: Arjan Speelman van Ciel Bleu in Amsterdam, Dennis Huwaë van Daalder in Amsterdam, Emile Van Der Staak van De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Erik & Juliën van Loo van Parkheuvel in Rotterdam, Guido Braeken van Create in Eijsden-Margraten, Hans van Wolde van Brut172 in Reijmerstok, Jarno Eggen van De Groene Lantaarn in Staphorst, Jeroen Achtien van Inter Scaldes in Kruiningen, Michael van der Kroft van Tres in Rotterdam, Robin van de Bunt van De Leuf in Ubachsberg en Soenil Bahadoer van GEM in Gemert. Netherlands

De in Duitsland geboren, half-Nederlandse Christiaan Stoop van Taian Table in Shanghai werd ook bekroond met drie messen. Daarnaast ontvingen Eelke Plasmeijer en Ray Adriansyah, de Nederlands-Indonesische tandem achter Locavore NXT op Bali, drie messen. In dezelfde regio schitterde Syrco Bakker met BASÉ eveneens op Bali met twee messen. Net als Richard Ekkebus van Amber in Hongkong. Zo bevestigen zij de internationale reikwijdte van Nederlands talent.

Belang van The Best Chef Awards

Cristian Gadau, CEO van The Best Chef, over het belang: “De The Best Chef Awards zijn meer dan alleen een viering van culinaire uitmuntendheid. Ze weerspiegelen een gemeenschap die blijft groeien en inspireren. Met bijna een verdubbeling van het aantal stemmers dit jaar zien we dat de wereldwijde vraag naar innovatie, diversiteit en samenwerking in de gastronomie sterker is dan ooit.

Onze missie is altijd geweest om een platform te creëren dat chefs eert, niet alleen om hun vakmanschap, maar ook om hun visie en impact, en tegelijkertijd deze wereld van creativiteit toegankelijk maakt voor iedereen die van eten houdt. Elke editie van de The Best Chef Awards streeft naar een meer inclusieve lijst voor iedereen, ongeacht achtergrond of inkomen, waardoor het minder elitair en meer inclusief wordt voor de hele mensheid.”

Daarnaast werden diverse special awards uitgereikt:

  • The Best Humanity: Chefs van World Central Kitchen, opgericht door José Andrés
  • The Best Visionary: Massimo Bottura, Osteria Francescana, Modena, Italië
  • The Best Pastry Award: Pía Salazar, NUEMA, Quito, Ecuador
  • The Best Terroir Award: Debora Fadul, DIACÁ, Guatemala City, Guatemala
  • The Best Creativity Award: Jason Liu, Ling Long, Shanghai, China
  • The Best Food Art Award: Quique Dacosta, Quique Dacosta, Dénia, Spanje
  • The Best New Entry Award: Prateek Sadhu, Naar, Kasauli, India
  • The Best Dining Experience Award: Anika Madsen, Iris, Rosendal, Noorwegen
  • The Best Science Award: Diego Guerrero, DSTAgE, Madrid, Spanje
  • The Best Voted by Professionals Award: Himanshu Saini, Trèsind Studio, VAE
  • The Best NextGen Award: Sebastian Jiménez, Ræst, Tórshavn, Faeröer
  • The Best Milan Award: Andrea Aprea, Andrea Aprea, Milaan, Italië
  • The Best Origins & Future Award: Diego Rossi, Trippa, Milaan, Italië

[Foto’s bij dit artikel © Edward Trzeciakiewicz]

Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *