In Dubai zijn The Best Chef Awards 2024 uitgereikt. Dit jaar is er overgestapt naar een nieuw systeem. Het is niet meer een lijst met de beste 50 chefs ter wereld, maar chefs worden beoordeeld met messen. Dat is het Knife Recognition-systeem. Wel roepen ze nog een top drie uit met de beste chefs ter wereld De nummer 1 dit jaar is Rasmus Munk van Alchemist in Kopenhagen, gevolgd door Albert Adrià van Enigma in Barcelona en Eric Vildgaard van Jordnær ook in Kopenhagen.
Dat Kopenhagen de bakermat is van de hedendaagse gastronomie mag met restaurants als Noma, Geranium en Alchemist geen verrassing zijn. De jury zegt over Rasmus Munk: “Beroemd om zijn avant-gardistische benadering, combineert Munk’s werk bij Alchemist theatrale elementen met culinaire innovatie, wat een meeslepende ervaring biedt die hem wereldwijde erkenning heeft gebracht.”
The Best Chef
De chefs worden beoordeeld op creativiteit, intelligentie, passie, innovatie en duurzaamheid. Ze moeten voorlopers zijn die voedsel bijvoorbeeld naar een hoger niveau tillen met technologie of wetenschap. Iemand die via zijn keuken een positieve sociale impact maakt. Of een rolmodel is op het gebied van hard werken die een voorbeeld is voor een nieuwe generatie chefs en talenten.
Messen als puntensysteem
Vanaf nu beoordeelt The Best Chef Awards chefs met messen. Dat gaat om een totaalscore en haalt een chef 20% of meer van het maximaal aantal punten, dan is hij Excellent en dat betekent één mes. Chefs met 40% of meer worden bestempeld als World-Class en krijgen twee messen. Drie messen, oftewel The Best, gaat naar chefs die 80% of meer behalen. Dit jaar zijn er 276 chefs Excellent, 177 World-Class en 97 The Best.
Nederlandse chefs in de lijst
Bij de Nederlandse chefs met 1 mes heb ik ook even de Spaanse chef van Contrast in Amsterdam-Noord vermeld. Geweldig dat ze bij The Best Chef zijn talent erkennen. En sowieso de tip: ga een keertje bij Contrast eten.
3 messen
- Jonnie Boer – De Librije, Zwolle
2 messen
- Joris Bijdendijk – RIJKS, Amsterdam
- Soenil Bahadoer – De Lindehof, Nuenen
- Syrco Bakker – Syrco BASÈ, Bali
- Richard Ekkebus – Amber, Hong Kong
1 mes
- Erik & Julien van Loo – Parkheuvel, Rotterdam
- Iñaki Bolumburu – Contrast, Amsterdam
- Jan Sobecki – TRIBECA, Heeze
- Jarno Eggen – De Groene Lantaarn, Staphorst
- Jeroen Achtien – Inter Scaldes, Kruiningen
- Michael van der Kroft – Tres, Rotterdam
- Robin Van De Bunt – De Leuf, Voerendaal
- Tim Golsteijn – Bougainville, Amsterdam
- Marco Prins – Chef’s Table at Brooklyn Fare
De volledige The Best Chef lijst is hier terug te vinden.
Eén reactie
Reacties zijn gesloten.