
Dat het Portugese restaurant Arca een van mijn favoriete hotspots in Amsterdam is, heeft alles met chef Henrique Sá Pessoa te maken en mijn liefde voor de Portugese keuken. Het restaurant bestaat ook uit een bargedeelte. Daar is de afgelopen tijd hard gewerkt om op de fundering van het restaurant een eigen identiteit te geven met een tof nieuw barmenu als gevolg.
Het restaurant en de bar zijn onderdeel van het art’otel tegenover het centraal station. Een ideale plek dus voor als je de stad in loopt, wil borrelen na het werk óf als je nog even een drankje wil doen voor je naar de trein gaat. Het is een informele plek waar in juni ook het nieuwe barmenu qua cocktails wordt gelanceerd en waar je geniet van moderne barbites die geïnspireerd zijn door Portugese smaken en tradities.
Cheek-y Sando
Om de nieuwe barbites te proeven schoof ik samen met Bas van Foodies Magazine en JP van de Cityguys aan. Aangezien we wisten van de samenwerking tussen Arca en InBread stond de Cheek-y Sando hoog op het verlanglijstje en aangezien ik bij beide heren al maanden gek heb gemaakt over het fenomeen ‘de francesinha’ stond die ook enorm hoog op het verlanglijstje.
Petisco’s & sando’s
Het mooie aan het nieuwe barmenu is dat het stiekem best wel een goede mix is van hapjes, pestico’s, sando’s en kleine gerechten. Wij trapten bijvoorbeeld af met de oxtail croquettas en cuttlefish tempura. Die ossenstaart bitterballen zijn echt fan-tas-tisch en de cuttlefish tempura is lekker fris met een heel goede koriander mayo. Andere tips: Pan Con Tomate met geroosterde zuurdesem gegarneerd met knoflook en rijpe tomaat voor een vleugje smaak en de La Bomba de Verduras, een knapperige groentebom met hartige aioli en pittige salsa brava-saus.
Sando’s & Francesinha
Op de nieuwe menukaart is een speciale sectie ingeruimd voor ‘Sandos & Co’ waar je eigenlijk allerlei broodjes vindt die overwegend Portugese roots hebben. Grote verrassing is gelijk de Codfish Torricado. Die bestaat uit: getoast brood, gekonfijte kabeljauw, gekarameliseerde uien en gebakken paprika. De geur die alleen al van het bord afkomt is fantastisch.
De Cheek-y Sando is gemaakt met langzaam gegaarde varkenswang en dan helemaal lekker gemaakt met een chili-honing-soja-gezouten eidooier. Heel zacht en goed op smaak. Daarna was het de beurt aan de francesinha en dat heb ik lang naar uitgekeken. Zeker omdat chef Sá Pessoa deze al een paar flink had gehyped. De verwachtingen werden flink overtroffen. De combinaties van smaken en die saus. Wauw!
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025