Met Café Visscher heeft Leiden er een bistro als huiskamer bij

Ongecompliceerd en heel erg goed, dat is wat Café Visscher in Leiden beloofd. Het restaurant opende aan het eind van de zomer de deuren en is een toegankelijke zaak waar zonder opsmuk wordt gekookt. Een beetje dezelfde filosofie die veel restobars hebben omarmd. Toch is Visscher meer in de stijl van een Franse bistro, maar dan zonder poespas.

Aan het roer staat chef-kok, en mede-eigenaar, Arie Visscher. Hij heeft zijn strepen verdiend in de keukens van De Librije (***) in Zwolle en Joelia (*) in Rotterdam. Daar heeft hij ervaring gedaan om te koken op topniveau. Met zijn eigen zaak wil hij deze kennis en kunde in mooie gerechten met pure smaken zonder gedoe.

Huiskamerrestaurant

Het klinkt misschien oneerbiedig, maar bij het binnenstappen van Visscher voelt het eigenlijk gelijk als een huiskamerrestaurant. Een plek waar gasten zich gelijk op hun gemak voelen en dat ook worden gesteld. Handig, want het restaurant ligt op een steenworp van station Leiden Centraal. Het interieur doet gelijk denken aan de fijnste Franse bistro’s, alleen dan niet zo klassiek maar juist met iets moderns, warms en eigenzinnigs.

Misschien dat ‘laagdrempelig en zonder pretenties’ Café Visscher als zaak het beste samenvatten. Het is een plek waar je net zo makkelijk voor een zakelijke lunch binnenloopt en voor een spannende (eerste) date. Dat heeft echt alles met het interieur, de ambiance en natuurlijk het eten te maken.

Bistronomie

Degene die het restaurant typeerde als ‘bistronomie’ sloeg de spijker op zijn kop. Je kan er terecht voor de echte Franse klassiekers: steak frites, entrecote, oesters en een geweldige bisque. Daarbij is er qua menu goed rekening gehouden met de prijzen. Voor een voorgerecht betaal je minder dan twintig euro en alle hoofdgerechten zitten onder de dertig euro.

Menu

De menukaart is zeer overzichtelijk met een selectie voor-, hoofd- en nagerechten en nog verschillende extra’s. Zelf was ik er voor een lunch en schotelde chef Arie een mooie mix van gerechten op de kaart voor. Als voorgerecht rode biet, roze peper, grapefruit en geitenkaas. Dat bleek zo’n fijn spel van verschillende structuren en smaken te zijn. Een geweldige start dus.

Deskundig personeel

Bij iedere gang wordt een mooie bijpassende wijn geserveerd. Wat daarbij opvalt, is dat Visscher een hele mooie selectie wijnen heeft. En dat het personeel goed weet welke wijnen het beste zijn te combineren met welk gerecht. Ook dit gaat totaal niet op een pretentieuze manier, maar juist heel laagdrempelig en met het idee van het moet allemaal vooral lekker zijn.

Kreeftensoep

Als tussengerecht kwam er een mooie bisque voorbij. En mijn stelregel is echt: een goede kreeftensoep moet eruitzien als een kop koffie. Dan weet je dat je een winnaar hebt. Alleen al voor de bisque loop je nog een keertje binnen bij Visscher. Als hoofdgerecht kwam er een mooi stuk kabeljauw op tafel die gecombineerd werd met bloemkool, ansjovis in een geweldige botersaus.

Het gebruik van de ansjovis in dit gerecht verbaasde mij echt en werkte zó goed in combinatie met de ander smaken. Heel tof gerecht. Het nagerecht bestond uit peer met boerenjongens en waar ik nooit van zoet na houd, was dit zo’n gerecht dat binnen een minuutje verdween.

Tip van tafelgenoot Susan: de steak frites is een absolute aanrader en een reden om Café Visscher je vaste stek in Leiden te maken.

Wes van Geneijgen