Bolenius: lunch bij de grondlegger van Dutch Cuisine op de Zuidas

Restaurant Bolenius op de Zuidas bestaat inmiddels bijna 15 jaar. In die periode heeft Bolenius op het internationaal en nationaal toneel bewezen als een van dé restaurants op het gebied van duurzame gastronomie. Dat werd bekrachtigd in 2016 met een Michelinster en in 2021 met het ontvangen van de éérste Groene Ster van ons land. Tijd voor een lunch bij het vlaggenschip van ‘Dutch Cuisine’.

De Limburgse chef Luc Kusters opende in 2010 het restaurant op de Zuidas en zette Nederlandse producten centraal: kaviaar uit Eindhoven, zeetong uit de Noordzee, Kamperlam én groenten uit de eigen moestuin. Niet voor niets is zijn signature dish dan ook al jaren de ‘Moestuin van de Zuidas’ gemaakt met allerlei Nederlandse seizoensgroenten uit eigen tuin.

Dutch Cuisine

De filosofie van chef Kusters voor Bolenius hangt samen met ‘Dutch Cuisine’ waarbij de focus ligt op duurzame, lokale producten die in het seizoen zijn. Met de nadruk op groenten in plaats van op vlees (een verdeling van 80/20). Vandaar dat de eigen moestuin zo’n centrale rol speelt bij de gerechten op het menu. Daarbij hebben gasten de keuze uit het menu met vlees en vis óf een volledig plantaardig menu.

Lunchen bij Bolenius

De gerechten bij Bolenius laten zich het best omschrijven door de speelse creativiteit die je erin terugziet. Daarbij ligt de focus op laten zien wat voor moois Nederland te bieden heeft op het gebied van lokale seizoensproducten. Dat komt als eerste naar voren in de ‘Moestuin van de Zuidas’. Dit is altijd de start van iedere lunch of diner.

Moestuin van de Zuidas

Tijdens de onthulling van de Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2022 vorig jaar werd het diner verzorgd door chef Kusters. De link tussen twee Limburgse grootheden is natuurlijk snel gelegd. Daar had ik al het genoeg om zijn signature dish al eens te mogen proeven. Dit bestaat uit 20 verschillende groenten uit de moestuin en is echt zo’n gerecht dat je ooit eens ervaren moet hebben.

Drie gangen

Een andere signatuur van het restaurant is het hoorntje gevuld met plantaardige ossenworst (gemaakt van boon, ui en specerijen) met daar bovenop een sorbet van Amsterdamse ui van Kesbeke. Zo bieden de gerechten een mooie eigentijdse kijk op de Nederlandse keuken en wat er allemaal mogelijk is als je hier aandacht aan besteed.

Mooie producten

Een lunch bestaat uit drie gangen, maar zoals je op de foto’s ziet is het natuurlijk veel uitgebreider. Ook hier is er oog voor Nederlandse producten: zeezout van Zeeuwsche Zoute, een mooie olijfolie en zelfgemaakte boter voor bij het zelfgemaakte brood. Daarnaast worden de gerechten door sommelier Jop IJspeert ook geweldig gecombineerd met mooie (Nederlandse) wijnen.

Chef Thijme van Honk is na vijf jaar ervaring opdoen bij andere zaken weer terug op het oude nest en runt de keuken van Bolenius. Hij komt aan tafel, als je voor kaas na gaat, met een keur aan geweldige Nederlandse kazen om de lunch (of je diner) af te sluiten. Dit is echt een snoepwinkel aan moois en een geweldige afsluiter. Zeker als sommelier IJspeert er ook nog eens de geweldige Vatgerijpt ’21 gerijpt op Tawny portvaten bij serveert. Een bijzondere combinatie die laat blijken: veel van het goede maakt het nóg beter.

Bolenius is van dinsdag tot en met vrijdag geopend voor lunch en diner en op zaterdag voor diner.

Wes van Geneijgen