Eten en drinken als een god in Porto en de Douro vallei

Porto

Leven als een god in Frankrijk is een gevleugelde uitspraak in het Nederlands, maar onlangs leefde ik een weekend lang als een god in Portugal. Op uitnodiging van Michelin Spanje en Portugal mochten we ons met een groep internationale journalisten onderdompelen in de Portugese gastronomie in Porto en de Douro vallei. Het werd een weekend vol lekker eten en mooie wijnen. Waar je daarvoor het beste kan zijn, lees je in onderstaand artikel.

Voor mij begon dit weekend eigenlijk al op donderdag met een lunch bij het hart van de Nederlandse gastronomie: De Librije in Zwolle. Dat dit een paar onvergetelijke dagen zijn geweest, is in alles een understatement. Gelukkig was ik niet de enige Nederlandse culinaire journalist die mee was, want samen met Susan Aretz begon ik aan dit onvergetelijk weekend op Schiphol.

Restaurante Machado 1989

Aangezien wij wat eerder dan de andere journalisten aankwamen, was er nog een last minute lunch geregeld. Daarvan genoten we bij Restaurante Machado 1989. Een veel typischer en traditioneler Portugees restaurant krijg je bijna niet. Het restaurant heeft al jaar en dag een Bib Gourmand en het is onmogelijk om hier met honger (of trek) weg te lopen.

De keuken en bediening vonden het geweldig dat we met een klein gezelschap van Michelin hier waren. We werden op twee uur tijd zo in de watten gelegd, dat ik geen boe of bah meer kon zeggen. Op het menu veel traditionele gerechten van varkensvlees, ook tripa en allerlei fijne desserts. Te grappig ook dat we expres de lunch begonnen met een kan sangria, want waarom ook niet.

  • Restaurante Machado
  • Restaurante Machado
  • Restaurante Machado
  • Restaurante Machado
  • Restaurante Machado
  • Restaurante Machado
  • Restaurante Machado

Vila Foz

Na de lunch was het tijd om na de rand van Porto af te reizen en in te checken bij hotel Vila Foz. Wát een vet hotel. Deze 19e-eeuwse villa herbergt een hotel, spa en twee restaurants. In Vila Foz restaurant staat chef-kok Arnaldo Azevedo (*) achter de pannen en het heeft sinds 2022 een Michelinster. In de villa komen vervlogen tijden samen met het heden. Door het drukke programma helaas alleen maar in het hotel geslapen en niet van alle faciliteiten kunnen genieten.

  • Vila Foz
  • Vila Foz
  • Vila Foz

The Yeatman by Ricardo Costa

Het is mooi dat tijdens dit weekend voor mij een paar keer het gevoel van ‘de cirkel is rond’ bekroop. Zo heb ik vorig jaar tijdens een bezoek aan WoW Porto een paar nachten mogen verblijven in The Yeatman. Het hotel ligt in de wijk Vila Nova de Gaia die helemaal is herontwikkeld tot plek voor wijntoeristen. De Yeatman is alles wat een hotel hoort te zijn én meer. Alleen al het uitzicht op Porto vanuit iedere hoek is adembenemend. Door omstandigheden tijdens die reis niet in het sterrenrestaurant in het hotel gegeten, maar die eer had ik nu wel.

An Evolution of Aroma’s

Het tweesterrenrestaurant The Yeatman by Ricardo Costa wordt logischerwijs gerund door chef-kok Ricardo Costa (**). Deze avond mochten we met het geweldige uitzicht op de stad genieten van het An Evolution of Aroma’s-menu. Dit tastingmenu bestaat uit 18 gangen. Ondanks de lunch waar je eigenlijk twee dagen op kon teren, was ik zó benieuwd naar wat chef Costa voor ons in petto had.

Vorig jaar had ik al een kijkje mogen nemen in de immense wijnkelder. Bij dit diner kregen we een aparte wijnpairing die echt alleen werd gedaan omdat we met Michelin waren. In het tasting menu heeft hij een paar van zijn signature dishes verwerkt, die echt zó goed in elkaar zaten. Zijn Tomato Salad, Nitro Oyster, Spider Crab en Suckling Pig alleen al zijn redenen om bij hem aan te schuiven. Ik weet niet hoe vaak ik het nog over die Suckling Pig heb gehad, dat was voor mij misschien wel hét gerecht van 2023 voor mij.

Je kan zijn gerechten het beste omschrijven als dat hij met oog voor de tradities van de Portugese keuken bijzonder creatieve en verfijnde gerechten maakt. Het is echt een feest voor de zintuigen die worden geprikkeld. Zeker in combinatie met de uitzonderlijke Portugese wijnen is het een dinerervaring die je écht een keer mee moet maken. Het is ook helemaal geen ‘stijve bedoening’ waardoor je er ook echt aanschuift voor een heerlijk avondje tafelen.

  • The Yeatman
  • The Yeatman
  • The Yeatman
  • The Yeatman
  • The Yeatman
  • The Yeatman
  • The Yeatman
  • The Yeatman
  • The Yeatman
  • The Yeatman
  • The Yeatman

Casa de Chá da Boa Nova

De dag erna volgde het volgende ‘cirkel is rond’-moment toen we voor de lunch afreisde naar de Casa de Chá da Boa Nova. Net voordat ARCA in Amsterdam de deuren opende had ik het genoegen om er een lunch bij te wonen van ‘The Art of Tasting Portugal‘. Daar showde vier Portugese chefs hun idee van de Portugese keuken. Een van de chefs die er achter de pannen stond was chef Rui Paula (**). Een icoon in de Portugese culinaire wereld.

Nu had ik de eer om in zijn tweesterrenzaak aan te schuiven voor een bijzondere lunch die draaide om al het moois uit de zee. Dat kan ook niet anders met een restaurant direct aan de Atlantische Oceaan. Het restaurant is in de rotsen aan de kust gebouwd. De chef kookt uitsluitend met vis, schaal- en schelpdieren. Dat leverde een ongeëvenaarde zesgangenlunch op.

Kunstwerkjes

Het voelt ergens obligaat om gerechten die zo enorm lekker zijn als kunstwerkjes te benoemen. Maar als er een plek is waar dit mag, dan moet het bij Casa de Chá de Boa Nova zijn. De Sea Bass in its Habitat is denk ik de meest vernuftige manier hoe ik zeebaars ooit heb gegeten. En als ik over de Carabineros begin raak ik niet uitgepraat. Deze ‘Scarlet Shrimp’ is typisch Portugees en zó’n ongekend lekker. De gerechten en het restaurant zijn net zo charismatisch als de chef.

  • Casa Cha de Boa Nova
  • Casa Cha de Boa Nova
  • Casa Cha de Boa Nova
  • Casa Cha de Boa Nova
  • Casa Cha de Boa Nova
  • Casa Cha de Boa Nova
  • Casa Cha de Boa Nova
  • Casa Cha de Boa Nova
  • Casa Cha de Boa Nova
  • Casa Cha de Boa Nova
  • Casa Cha de Boa Nova
chef Rui Paula

Onderzoeksinstituut CIIMAR

Zoals de lunch al deed vermoeden, stond dag twee in het teken van de oceaan. De dag begon dan ook bij onderzoeksinstituut CIIMAR dat verbonden is aan de Universiteit van Porto. Daar praatte onder meer chef Vasco Coelho Santos ons bij over zijn missie. Hij wil gasten in zijn restaurants en de gemiddelde Portugees meer bijbrengen over de zee en vis. Dit omdat het een van de belangrijkste ingrediënten is in de Portugese keuken en er nog veel te leren valt over vissen, kweken en duurzaamheid.

Peixaria by Euskalduna

Wij hadden de eer om dit ’s avonds in viswinkel Peixaria by Euskalduna van chef Vasco Coelho Santos (*) te ervaren. Hij had voor ons gezelschap de zaak ingericht als een izakaya-restaurant. Hier kregen we een fenomenaal diner voorgeschoteld waar we een soort van masterclass kregen van de chef en zijn souschefs. Chef Santos heeft onder meer ervaring opgedaan bij het legendarische elBulli.

Vasco Coelho Santos

Hij heeft een menu samengesteld speciaal voor deze avond. Ieder gerecht bestaat uit drie componenten: vis, saus, groente/kruiden. Een paar van de favorieten van de avond: aged bonito met tiger sauce, espinho shrimp, ovar grilled eel, goose barnacles and mackerel, trout confit en de legendarische asparagus icecream and sugared fish scales. Dat laatste gerecht blijft mij mijn hele leven bij: asperge-ijs (!!) met gesuikerde schubben (!!!).

Douro vallei: waar wijn en eten samenkomen

Na twee mooie dagen in Porto die op alle fronten naar meer smaakten, was het tijd om koers te zetten naar de Douro vallei. Die ligt op zo’n (anderhalf) uur rijden van Porto en je ontdekt hier alles over de Portugese wijncultuur. Een goed beginpunt is dan een bezoekje aan het Douro museum. Daar leer je alles over de wijncultuur in het land, zoals dat het eerste wijngebied met een DOC-aanduiding in Portugal ligt.

Aangezien wij nog niet genoeg in de watten gelegd waren, kregen we deze ochtend een zeer bijzondere wijntasting in het museum. Daarvoor had de Portugese topsommelier Nelson Guerreiro een geweldige selectie wijnen én port mee die op eenzame hoogte te vinden zijn in de Robert Parker wijngids. Over de afsluiter van de proeverij, een Taylor’s Vintage Port uit 1992, kan ik een heel artikel schrijven. Maar ik denk dat het feit dat de mensen van Michelin de karaf met deze port in confisqueerden om iedereen nog eens in te schenken genoeg zegt. Wát een geniale port.

  • Douro Museum
  • Douro Museum
  • Wine Tasting Douro
  • Wine Tasting Douro
  • Wine Tasting Douro
  • Wine Tasting Douro
  • Wine Tasting Douro
  • Wine Tasting Douro
  • Wine Tasting Douro

Quinta do Bomfim

In de Douro vallei vind je allerlei quinta’s, dat zijn landgoederen die gekoppeld zijn aan een wijnhuis. Zo wordt op Quinta do Bomfim al vanaf 1896 Dow’s Port gemaakt. De familie Symington is al vijf generaties verantwoordelijk voor deze quinta. Inmiddels is Symington Family Estates een van de grootste portproducenten van de wereld en een vooraanstaande producenten van Portugese wijnen.

Bomfim 1896 with Pedro Lemos

Op het landgoed vind je restaurant Bomfim 1896 with Pedro Lemos. Er zijn veel redenen om als je naar Porto of de Douro vallei gaat bij Bomfim 1896 te eten. Chef Pedro Lemos (*) is denk ik een van de meest vrijgevige en prettige chefs die ik ooit ontmoet heb. Zijn idee van de Portugese keuken en hoe gasten iets moois voor te schotelen is een voorbeeld van wat Portugal culinair te bieden heeft.

Wat opvalt aan zijn gerechten is dat hij heel erg houdt van ingrediënten in hun puurheid laten spreken. Het zijn borden zonder opsmuk, maar zó goed gebalanceerd en smakelijk. De rijst met kreeft was daarin een geweldige aftrap. Tijdens de lunch werd er ook nog een fles op traditionele wijze opengesneden, een mooi extra. De balans tussen eenvoud en kwaliteit is hier subliem. Tel daar het uitzicht en de geweldige wijnen bij en je geniet hier echt altijd.

  • Bomfim 1896
  • Bomfim 1896
  • Bomfim 1896
  • Bomfim 1896
  • Bomfim 1896
  • Bomfim 1896
  • Bomfim 1896
  • Bomfim 1896
  • Bomfim 1896
  • Bomfim 1896
  • Bomfim 1896
  • Bomfim 1896

Quinta do Ventozelo

Na de lunch was het tijd om de Douro-rivier over te steken naar een ander landgoed: Quinta do Ventozelo. Sowieso als tip: vaar met een bootje over de Douro, dat is geweldig. Bij het aanmeren stond chef-kok Diogo Rocha (*) op ons te wachten met een bite en een Port & Tonic. Daar geniet ik lekker aan de rivierbedding van op een bankje in het zonnetje.

Daarna zetten we onder leiding van Rita die al jaren werkt op Quinta do Ventozelo met open wagens koers naar het landgoed. Daar vertelt ze ons veel meer over de geschiedenis van de quinta, hoe zelfvoorzienend ze zijn, wat voor wijnen en port er gemaakt worden en hoe het ook nog dient als hotel. Natuurlijk mogen we ook hier een geweldige vintage port proeven.

In de moestuin vinden we daarna chef Rocha weer die met zijn team laat zien, hoe makkelijk je met bladgroente van het eigen land een lekkere salade maakt. Hij heeft niet voor niets met zijn restaurant Mesa de Lemos in Silgueiros naast één Michelinster ook een Groene ontvangen. Daarbij laat de quinta zo lekker laagdrempelig zijn hoe zelfvoorzienend het is.

  • Douro rivier
  • Diogo Rocha
  • Port & Tonic
  • Douro rivier
  • Quinta do Ventozelo
  • Quinta do Ventozelo
  • Quinta do Ventozelo
  • Quinta do Ventozelo
  • Quinta do Ventozelo
  • Diogo Rocha
  • Diogo Rocha
  • Diogo Rocha

Balões: de wijnvaten

Op het landgoed zijn verschillende uitzonderlijke accomodaties te boeken. Ik heb het geluk dat ik mag overnachten in een van de twee balões, oftewel de wijnvaten. Die zijn omgetoverd tot zeer luxe suites waar je geniet van een prachtig uitzicht op de kleine veranda ’s avonds en ’s ochtends. Voor mij was het momentje daar ’s ochtends met een kopje koffie met uitzicht op het landgoed meer dan geweldig.

Open vuur met Diogo Rocha

Chef Diogo Rocha is een van de chefs die de Portugese keuken vormgeven. Dat doet hij in zijn restaurant Mesa de Lemos, maar ook zeker als jurylid bij MasterChef Portugal. Hij staat bekend om zijn verfijnde gerechten, daarom is het tof dat hij vanavond lekker op open vuur kookt in het restaurant van de Quinta.

  • Diogo Rocha
  • Diogo Rocha
  • Diogo Rocha
  • Diogo Rocha
  • Diogo Rocha
  • Diogo Rocha
  • Diogo Rocha
  • Diogo Rocha
  • Diogo Rocha

Logischerwijs is zijn keuze voor de gerechten deze avond dan ook wat rustieker. Zo kan hij een stuk losser koken en lekker met vuur spelen. Hij kookt met zoveel mogelijk ingrediënten van om en nabij de quinta om het thema van de dag voort te zetten. Dat geeft de gerechten en deze ervaring een unieke rauwheid, wat ook wel weer kenmerkend is voor de Douro-regio. Extra’tje deze avond is dat de wijnen van Quinta do Ventozelo afgewisseld worden met wijnen van Quinta do Lemos. Een geweldige afsluitend diner van een ongeëvenaard weekend.

Wes van Geneijgen

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.