De vijf lekkerste gins om te drinken op World Gin Day

Malfy Gin

Op de tweede zaterdag van juni wordt overal ter wereld World Gin Day gevierd. Het is een van de meest populaire dranken wereldwijd en stiekem is het onze ‘schuld’ dat iedereen het kent. Want gin is het jongere broertje van onze jenever. Terug naar het feest: met deze vijf gins kun je op een zomerse dag de lekkerste Gin-Tonic thuis mee maken.

World Gin Day

Een van de dranken waar ik me jaren geleden in ben gaan verdiepen is gin. Dat levert een hele mooie collectie gins op. Als ik iemand een gin-tonic wil maken, dan vraag ik altijd wat iemands smaakvoorkeur is. Je kan met gin namelijk zo veel verschillende kanten op. Daarom is het ook top om vijf heel diverse gins in een lijstje onder elkaar te zetten.

Roku Gin

De Japanse Roku Gin is misschien wel mijn favoriete gin en wordt gedistilleerd door House of Suntory. Net als bij de whisky’s, spelen de seizoenen een belangrijke rol het productieproces van Roku Gin. De producent van deze gin volgt de Japanse culinaire filosofie shun (spreek uit als shoen). Daarbij is het idee dat ingrediënten op hun best zijn wanneer ze op hun piek in het seizoen worden geoogst. Roku betekent zes in het Japans, wat staat voor de zes bijzondere botanische ingrediënten. Zo komen Roku’s sencha- en gyokurothee uit de zomer.

Perfect serve: met tonic en dun gesneden gember.

Malfy Gin con Limone

Een gin die het citrusfruit aan de Amalfikust viert is Malfy Gin. De citroen staat natuurlijk centraal in deze ginuiting. En dat geeft de gin een smaak van frisse, zongerijpte citroenen en citroenschillen. Daarmee is het een ideale gin voor de zonnige dagen.

Perfect serve: met Fever Tree Mediterranean Tonic en een citroenschijfje.

Hendrick’s Flora Adora

Hendrick’s Gin brengt met regelmaat limited edition gins uit. Die uit 2023 is de Flora Adora. Meesterdestilleerder Lesly Gracie heeft aan de westkust van Schotland haar eigen twee kassen. In de een kweekt ze mediterrane planten om mee te experimenteren en in de ander bootst ze een tropisch regenwoud na. Die zijn bij elkaar gekomen in Flora Adora. Het is een verleidelijke gin met aroma’s van verse bloemen en het frisse, kruidige Hendrick’s-karakter.

Perfect serve: met verse munt, komkommer, frambozen en citroensoda.

Tanquaray No. 10

Naast een gloednieuwe gin, hoort er natuurlijk ook een klassieker op de lijst. Of ja, klassieker. In 2000 werd Tanquaray No. 10 voor het eerst verkocht. In de jaren daarna is het door zijn veelzijdigheid een standaard gin in bars over de hele wereld geworden. De smaak van Tanqueray No. 10 herken je aan de klassieke smaak van jeneverbessen. Die wordt gecombineerd met kamillebloemen en drie soorten citrusvruchten. Dat maakt ‘m veelzijdig en heerlijk in de zomer, zeker met een schijfje grapefruit er in.

Perfect serve: met premium tonic en een schijfje grapefruit.

Bareksten Botanical Gin

Een van de nieuwe gins die in Nederland verkrijgbaar is, is Bareksten Botanical Gin. Als je de fles opent ruikt het naar een dennenbos. Dat komt omdat er bij de productie van deze gin niet minder dan 26 verschillende botanische kruiden worden gebruikt, waarvan er 19 uit de directe omgeving komen van de destilleerderij. Zo krijg je een krachtige gin, met fruitige tonen die ideaal zijn voor de zomer.

Perfect serve: met tonic, twee gehalveerde cherrytomaatjes en koriander.

Wes van Geneijgen