
Tussen de Franse Alpen en het Meer van Genève (Lac Lemán) ontvouwt Haute-Savoie zich als een streek waar erfgoed, natuur en gastronomie samenkomen. De route langs de zuidoever van het meer voert van het middeleeuwse Yvoire tot het levendige Thonon-les-Bains. Onderweg is er ruimte voor wijn, bronwater en bergweides. Een reis door een gedeelte van Frankrijk waar de tijd nog steeds in eigen tempo tikt.
De reis begint in Yvoire, een dorp dat al meer dan zeven eeuwen bestaat en geldt als een van Les Plus Beaux Villages de France. Achter de stenen gevels en houten luiken ontvouwt zich een netwerk van kasseistraatjes vol bloembakken, wijnranken en kleine ambachtelijke winkels. De Jardin des Cinq Sens is een botanische oase met meer dan 1500 plantensoorten. Hij is aangelegd in de voormalige moestuinen van het kasteel. Van geurige kruiden tot medicinale planten: elk pad verwijst naar een van de zintuigen.
Lunch aan het water
Even buiten Yvoire ligt Nernier, een klein vissersdorp aan de oever van het Meer van Genève. De haven is bescheiden, het uitzicht is geweldig. Op het terras van Restaurant du Lac wordt de lokale specialiteit geserveerd: filet de perche, een baarssoort die nog steeds in het meer wordt gevangen. De bereiding blijft klassiek: boter, citroen en peterselie en toont de eenvoud van de regionale keuken.
Naar de bergen van Abondance
De volgende ochtend voert de route landinwaarts naar de Vallée d’Abondance, een dal dat zijn naam deelt met de karakteristieke halfharde kaas die hier wordt gemaakt. Op de boerderij Gaec du Mont-Chauffé legt de familie Girard uit hoe de melk van hun kudde (grotendeels van het Abondance-ras) wordt verwerkt tot ronde kazen die maandenlang rijpen in de kelder. De productie volgt nog steeds de regels van de AOP, waarbij traditie belangrijker is dan tempo.
In het nabijgelegen hotel-restaurant Les Cornettes in La Chapelle-d’Abondance schuif je aan voor hét gerecht: Berthoud. Dit bestaat uit gesmolten Abondance-kaas met witte wijn, madeira (of port) en knoflook, geserveerd met aardappelen en charcuterie. Een gerecht dat de smaak van de bergen samenvat en nog zelden buiten de streek wordt geserveerd.
Art-nouveau aan het meer
Terug aan het water wacht Évian-les-Bains, waar de belle époque nog altijd zichtbaar is in de architectuur. De art-nouveau-gebouwen langs de promenade herinneren aan de tijd dat de stad een kuuroord was voor de Europese elite. De bekendste plek blijft de Buvette Cachat, ooit de publieke drinkhal van het beroemde bronwater dat hier nog steeds uit de bergen stroomt.
Om een goed perspectief te krijgen van de stad en omliggende dorpen stap je aan boord van een elektrische zonneboot voor een korte boottocht over het meer. Het uitzicht dat zich dan ontvouwt: Alpen, wijngaarden en Franse oevers. Aan de boulevard vind je verschillende eetgelegenheden. Een van de bekendere plekken is La Terrasse du Baron, onderdeel van het Casino d’Évian. De keuken hier is klassiek Frans met lichte, seizoensgebonden accenten.
Thonon-les-Bains en het festival Toques en Chablais
In Thonon-les-Bains wordt de link tussen regio en gastronomie nog duidelijker. Het Écomusée de la Pêche et du Lac vertelt het verhaal van vissers op het meer. Hier draat het om netten, houten boten en het dagelijkse ritme van de vangst. Niet ver daarvandaan ligt Château de Ripaille, ooit het verblijf van de hertogen van Savoie. Het kasteel is opengesteld voor rondleidingen en op het domein wordt ook wijn gemaakt van de omliggende wijngaarden.
Het tweede weekend van oktober vult de stad ’s avonds met geuren en smaken tijdens het jaarlijkse gastronomisch festival Toques en Chablais. Chefs, producenten en studenten van de hotelschool Savoie Léman brengen er samen een eerbetoon aan de gastronomie van de streek. Daarbij is er jaarlijks een thema of land dat uitgelicht wordt met workshops, diners, foodtrucks en een benefietdiner.
Lunch in the Sky aan het meer
Dit jaar was er een speciale Dinner in the Sky aan het meer opgesteld. Aan een tafel die vijftig meter boven Thonon zweeft bereiden (Italiaanse) chefs hun gerechten. Je wordt stevig vastgemaakt, alsof je in een attractie stapt die over de kop gaat. De eerste 5 tot 10 minuten is het heel raar dat de wereld letterlijk onder je voeten verdwijnt. Na een eerste glas wijn en de eerste gangen ebt dat langzaam weg. Dan ervaar je een unieke belevenis op een bijzondere locatie met adembenemend uitzicht.
Praktisch reisinformatie Haute-Savoie Mont-Blanc
Vanuit Amsterdam en Brussel gaan er dagelijkse vluchten naar Genève. Dat ligt op veertig kilometer van Yvoire. Het is een kwestie van richting het meer reizen met de trein en daarna de oversteek van Zwitserland naar met een boot over het meer. De route langs het meer is goed te rijden per auto en combineert dorpen, bergen en water in korte afstanden. Hotels als Le Pré de la Cure (Yvoire) en Hôtel Savoie Léman (Thonon-les-Bains) liggen centraal en sluiten goed aan op de regionale keuken. De beste reistijd is tussen mei en oktober, wanneer de dorpen in bloei staan en de festivals plaatsvinden.
- Old Fashioned Week 2025: 40 bars en 3 topchefs presenteren twists - 6 november 2025
- Copal Amsterdam: moderne Mexicaanse keuken met oog voor traditie - 6 november 2025
- Braziliaanse chef weigert plantaardig te koken voor prins William - 5 november 2025



















