
Om de pandemie in ons land te ontvluchten was het tijd om de hotspots op het gebied van eten en drinken in Luxemburg te ontdekken. Zodoende bracht de eerste foodtrip van 2022 mij begin februari voor een weekend naar Luxemburg Stad en de Moselle-regio bracht. Van Luxemburg wist ik op voorhand vrij weinig, behalve dat je er goedkoop kan tanken op weg naar Zuid-Europa. Maar op vragen als: welke keuken is er prominent? De Franse of Duitse keuken? Kun je er goed uit en een lekkere cocktail drinken? Wat voor wijnen worden er in Luxemburg geproduceerd? Had ik nog helemaal geen antwoord.
De eerste middag nam Visit Luxembourg mij mee op een fijne tour door Luxemburg Stad. De belangrijkste vraag die vaak gesteld werd: Maar waar gaan jullie zelf heen? Dat leverde een flink aantal geweldige tips op. Daarnaast viel op dat de eetcultuur in Luxemburg heel divers is. Dit komt natuurlijk door buurlanden België, Frankrijk en Duitsland. En door het feit – waar ik echt geen idee van had – dat ruim 45% van de inwoners buitenlandse roots heeft, verdeeld over zo’n 170 nationaliteiten (!, lees dit gerust nog een keer).
Traditionele keuken
Wil je de traditionele Luxemburgse keuken typeren, dan komt de plattelandskeuken het dichtst in de buurt. Gerchten gemaakt van simpele ingrediënten die vooral moeten zorgen dat ze de lege maag vullen. Dat kan dan ook alleen maar in grote portie. Deze gerechten hebben voor een groot deel hun oorsprong in Duitsland of Frankrijk.
De moderne Luxemburgse keuken draait vooral om lokale ingrediënten en wijnen. Die worden verrijkt met alle invloeden van buitenaf. Wat wel opvallend was dat, ondanks dat 30% van de inwoners met buitenlandse roots uit Portugal komt, dat de typische Portugese gerechten of restaurants niet echt opvielen.
Hotspots eten & drinken in Luxemburg
Wat het eerste opviel in Luxemburg is dat joie de vivre er omarmd wordt. Van een drankje bij de lunch kijkt niemand op, zeker niet als je een kiepschen besteld. Dat is namelijk hoe je overal op zijn Lëtzenbeurgesch een crémant besteld. De mousserende wijn die de nationale drank is. Want iedere échte Luxemburger heeft namelijk thuis altijd een flesje koud staan, want je kan maar onverwacht bezoek krijgen of iets te vieren hebben.
Bijzondere madeleines
In Luxemburg zijn drie iconen in de stad te vinden op het gebied van patisserie. Daar haalt generatie op generatie Luxemburgers iets als er wat te vieren valt. Dat zijn: Patisserie Oberweis, Kaempff-Kohler en Namur. Wil je op dat gebied iets kleins maar zeer bijzonder? Dan is een bezoek aan Lea Linster voor haar madeleines een moetje.
Goede koffie
Waar ze goed gebak waarderen zijn ook altijd plekken te vinden voor goede koffie. Weet wel dat in het weekend de meeste koffietentjes pas na 10 uur ’s ochtends open zijn. Voor een goede dosis kunst, koffie en een briljant interieur is Kaale Kaffi (ArtCoffee) de aanrader. Chocolate House en Luxemburg House zijn twee andere fijne plekken. Persoonlijk groot fan geworden van Konrad Café, dat kwam mede door de vrij briljante carrot cake.
Traditioneel Luxemburgs
Luxemburg is het land met het meeste aantal Michelinsterren per m². Toch zijn er allerlei plekken waar je heerlijk kan lunchen en dineren zonder je bankrekening te hoeven plunderen. Wil je echter de ultieme Luxemburg-ervaring dan is er maar een plek waar je naartoe kan: Am Tiirmschen. Wat je er kan verwachten is een mix van de Franse en Duitse keuken, dus vlees, grote porties en meer vlees. Eigenaresse Hilary is daarnaast een heerlijk eigenzinnige vrouw, een absolute legende.
Hipsterspot
Voor het contrast met dit vleesspektakel zijn er vrij veel toffe plekken waar je als vegan terechtkunt. Zo is Beet een echte hipsterhotspot voor burgers, pasta’s en andere gerechten. Sinds februari heeft restaurant Glow een volledig plantaardige kaart. Twee andere plantaardige restaurants die een bezoekje waard zijn: Nirvana Café en Oak Bistro.
Eetmomenten
Wil je gewoon op avontuur in Luxemburg Stad en heb je geen diëtaire restricties, dan zijn er veel toffe opties om te lunchen en dineren. Bij Capucins hebben ze een kaart met (overwegend) Italiaanse invloeden. Voor de moderne Franse keuken is Les Copains d’Abord een aanrader.
Daarvoor kun je ook bij Cyrano terecht (wel iets duurder). Een andere goede Italiaan is La Briscola. Bij New Delhi krijg je het beste Indiase eten van de stad. Wil je een goed Zuid-Amerikaans eten? Ga dan naar La Cusquenita.
Speakeasy’s en Cocktails
Misschien wel het meest verrassende aan de stad is dat het er krioelt van toffe barretjes en hele vette speakeasy’s. Om de avond te beginnen is de Tube Bar een goede optie. Daarna is een oude bekende een fijne optie, want bij Konrad Café loop je niet alleen binnen voor een goede carrot cake, maar de kelder is een ultieme plek om cocktails te drinken.
Zoek je een goede plek om te borrelen, dan is Gudde Wëllen een echte aanrader. Verder kent de stad een hele toffe gin- en cocktailbar in de vorm van Go Ten Gin & Cocktail bar.
Eigen wijnregio
Het fijne aan Luxemburg is dat al het openbaar vervoer er gratis is. Vanuit de overheid wil men zo ervoor zorgen dat Luxemburg Stad autoluw blijft, maar ook dat mensen niet met een slok op achter het stuur kruipen. Het is daarom heel makkelijk om vanaf de stad om binnen een half uurtje met de bus naar de Moselle-regio te gaan. En daar wil je écht naartoe als je wijn- of (toekomstig) crémantliefhebber bent.
Remich
We verblijven er in Hotel L’ecluse in Stadtbredimus. Overal waar je kijkt zijn wijngaarden en eigenlijk maakt het niet uit bij welke je een wijnproeverij gaat doen of rond wil dolen door de wijnranken. Wij stopten in Remich en daar hebben we rond mogen kijken bij Benoît & Claude viticulteurs waar je in de zomer kan genieten van mooie wijnen en spijzen bij Um Goldbierg.
Pundel vins purs
Als je in Wormeldange terechtkomt, dan is het aan te raden om bij Pundel vins purs een kijkje te nemen. Wijnmaker Pit Pundel begon in 2013 en specialiseert zich in witte wijnen en crémants. Het uitzicht vanaf de zaak zie je op het eind in onderstaande Reel. Met mooi weer is dat écht fantastisch. En in Niederdonven vind je bijvoorbeeld een ‘start-up’ wijnmaker, gestart in 2020, in de vorm van Bob Molling Wines.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025
2 reacties
Reacties zijn gesloten.