
De oudste wijn ter wereld is dessertwijn Commandaria op Cyprus. Dat is een van de grootste eilanden in de Middellandse Zee. Cyprus staat bekend om zijn prachtige stranden en rijke geschiedenis. Het is ook de plek waar misschien wel de oudste wijn ter wereld is ontstaan: de Commandaria. Een versterkte zoete (dessert)wijn met roemruchte geschiedenis Die gaat terug naar de middeleeuwen. En die wijn wordt gezien als een van de legendarische wijnen ter wereld.
Als je in de roemruchte geschiedenis van de Commandaria duikt, dan ga je duizenden jaren terug in de tijd. De eerste vermelding over deze wijn dateert uit 800 voor Christus. In die tijd werd de wijn aanbeden door de oude Grieken als geschenk (nectar) van de goden. Vandaar dat het wordt gezien als de oudste wijn ter wereld.
King Richard I
De huidige naam van de wijn is terug te voeren naar 1191. Dat is het moment wanneer King Richard I (bijnaam Lionheart) aan zijn derde kruistocht begon. Op weg naar het ‘Heilige Land’ passeerde hij Cyprus en hij nam het eiland vrij snel in. Niet veel later werd het overgedragen (verkocht) aan de Knights Templar. Die vestigden hun hoofdkwartier in een gebied dat ze Commandaria noemden. Zodoende kreeg de lokale wijn dezelfde naam toebedeeld.
Inheemse druivensoorten
De zoete wijn wordt gemaakt van twee Cypriotische inheemse druivensoorten: de witte Xynisteri en de rode Mavro. De druiven worden vrij laat geoogst als ze eigenlijk al overrijp zijn, zodat ze al veel suikers bevatten. Na het oogsten drogen ze ongeveer tien tot vijftien dagen in de zon om het suikergehalte nog hoger te krijgen. De gedroogde druiven worden vervolgens geperst en het sap wordt gefermenteerd en gerijpt in eikenhouten vaten.
Complex smaakprofiel
Dit hele traditionele proces zorgt dat de wijn een rijk en complex smaakprofiel ontwikkeld. Hij heeft diepe amberkleurige tinten en in de smaak herken je onder meer fruit, karamel, honing, noten en kruiden. De textuur is zacht en zorgt voor een lange, zoete afdronk. Daardoor is het een ideale dessertwijn bij zoete desserts, maar ook bij sterk smakende kazen en zelfs foie gras.
Dessertwijn Commandaria Cyprus
Met zo’n rijke geschiedenis is de dessertwijn een icoon in de wijnwereld. Hij is vaker aangemerkt als een van de beste zoete wijnen ter wereld. De Europese Unie heeft Commandaria zelfs de status van Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) gegeven. Dat betekent dat alleen wijnen geproduceerd in de specifieke regio van Cyprus en volgens de traditionele methoden de naam Commandaria mogen dragen.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025