De Opvolging: Een kijkje achter de schermen bij De Librije

De Opvolging van De Librije

In de zesdelige documentaireserie De Opvolging van Omroep MAX krijgen we een kijkje achter de schermen van sterrenrestaurant De Librije. Vanaf februari geeft de serie een intieme blik in het leven van Jonnie en Thérèse Boer. Ze zijn een jaar lang samen met hun kinderen Isabelle en Jimmie en chef-kok Nelson Tanate gevolgd.

Voor het gevierde powerkoppel is de tijd namelijk gekomen om langzaamaan het stokje over te geven aan de nieuwe generatie. Afgelopen jaar hebben hun kinderen samen met chef Tanate zich ingekocht in de zaak. In de documentaireserie zien we hoe het culinaire imperium doorgegeven wordt zonder concessies te doen aan kwaliteit en passie.

Hart van de Nederlandse gastronomie

Jonnie en Thérèse Boer zijn als chef-kok en sommelier al decennia het gezicht van De Librije. Ze zijn met recht pioniers en hebben van De Librije het hart van de Nederlandse gastronomie gemaakt. Hun jarenlange toewijding heeft De Librije naar een ongekend niveau gebracht, en hun culinaire visie is ver buiten de landsgrenzen bekend. Maar nu, na decennia van keihard werken, verlangen ze naar meer tijd op hun geliefde Bonaire en het loslaten van hun levenswerk.

Familiebedrijf

Isabelle en Jimmie staan daarmee voor een grote uitdaging: hoe bouw je voort op de erfenis van je ouders terwijl? Jimmie loopt stage in Bangkok, waar hij leert om zelfstandiger te opereren, terwijl Isabelle op Bonaire ervaring opdoet in hun restaurant daar. Maar twijfels over haar terugkeer naar Zwolle spelen een rol.

Chef Nelson Tanate, de derde mede-eigenaar, heeft Molukse roots en leerde koken van zijn tante. Hij staat nu aan het roer van de keuken van De Librije en moet dagelijks presteren op het hoogste niveau. Zijn ambitie en toewijding worden een belangrijk element in de serie.

De Opvolging

De Opvolging laat niet alleen zien hoe een familiebedrijf van generatie op generatie wordt overgedragen, maar geeft ook een unieke inkijk in de wereld van de Nederlandse gastronomie. Van verfijnde gerechten en uitzonderlijke gastvrijheid tot de worstelingen die komen kijken bij het behoud van drie Michelinsterren. De serie toont de persoonlijke offers, de dromen en de spanningen die onlosmakelijk verbonden zijn met zo’n uniek familiebedrijf op topniveau.

Met vijf afleveringen die elk een ander perspectief belichten: van Jonnie en Thérèse tot hun kinderen en chef Tanate en een afsluitende zesde aflevering waarin alles samenkomt, biedt de serie een veelzijdig en meeslepend portret. Het is niet alleen een verhaal over gastronomie, maar ook een tijdloos thema: hoe geef je iets door wat zo diep verweven is met je eigen identiteit?

De Opvolging is vanaf zondag 16 februari wekelijks te zien om 19.40 uur bij Omroep MAX op NPO 2. Eerder uitgezonden afleveringen zijn terug te kijken via deze link.

Documentaire Gault&Millau

Op maandag 27 januari heeft Gault&Millau Nederland, Jonnie en Thérèse Boer verrast met een eerbetoon in de vorm van een film ‘Van de Kelder naar de Top’. Die is in zijn geheel hieronder te bekijken.

[Afbeelding bij dit artikel: ©MAX/Sander Mulkens]

Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *