Royal Swinkels voor derde keer duurzaamste brouwerij ter wereld

Brouwerij Swinckels Eemshaven

Royal Swinkels is voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot Sustainable Brewery of the Year tijdens de World Beer Awards. De Nederlandse brouwer en mouter ontvangt de prijs voor haar inzet op circulaire innovaties en energietransitie. Het familiebedrijf voegde in het afgelopen jaar nieuwe projecten toe, waaronder een heetwaterbuffer in Lieshout en een e-boiler in Ethiopië.

De herhaalde erkenning onderstreept dat duurzaamheid inmiddels een blijvend thema is in de bierindustrie. Waar veel producenten nog zoekend zijn, zet Swinkels concrete stappen om de CO₂-uitstoot in de productieketen terug te dringen. De titel komt voort uit de Icons of Beer, een jaarlijkse juryprijs die internationale brouwerijen beoordeelt op innovatie en maatschappelijke impact.

Nieuwe investeringen en tastbare innovaties

De prijs is niet alleen gebaseerd op ambities, maar ook op uitgevoerde projecten. Zo werd de mouterij in de Eemshaven vorig jaar volledig emissievrij ontworpen. In Lieshout kwam daar dit jaar een heetwaterbuffer bij die restwarmte beter opslaat en benut. In Ethiopië installeerde dochterbrouwerij Habesha een e-boiler die helpt om gasgebruik te reduceren. Samen vormen ze de eerste bouwstenen van een breder energietransitieplan waarmee de brouwerijen stapsgewijs overstappen op elektriciteit.

CEO Peer Swinkels benadrukt het belang van die koers: “Niet een keer, niet twee keer, maar drie keer op rij worden we uitgeroepen tot duurzaamste brouwerij ter wereld. Een geweldige erkenning voor de inspanning van al onze collega’s waarmee we samen het verschil maken. Circulariteit en duurzaamheid zitten in iedere beslissing die we nemen. Van het hergebruiken van restwater door boeren tot de ambitie om brouwerijen en mouterijen te ontwerpen die geen druppel fossiele brandstof meer nodig hebben.”

Circulariteit als leidraad

Naast de energietransitie vormt circulariteit een tweede pijler in de strategie. De eigen Swinkels Circularity Index geeft jaarlijks inzicht in de mate van hergebruik. Die score steeg van 61 procent in 2023 naar 64 procent in 2024. Concrete voorbeelden zijn het recyclen van verpakkingsmaterialen, het beperken van waterverbruik en het hergebruiken van reststromen.

Een project dat daarbij opvalt, is Boer Bier Water, waarbij gezuiverd restwater wordt teruggegeven aan boeren in Lieshout en Ethiopië. Dat houdt de bodem vruchtbaar en voorkomt dat grondwaterreserves uitgeput raken.

Op weg naar net zero

Hoewel de titel duurzaamste brouwerij ter wereld een sterke erkenning is, benadrukt de onderneming dat het werk nog lang niet af is. Royal Swinkels wil in 2050 volledig net zero opereren, een doel dat is goedgekeurd door het Science Based Targets initiative. Tot die tijd zijn verdere investeringen nodig in productie, keten en energievoorziening.

Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *