
Uit recent onderzoek van keurmerken Aquaculture Stewardship Council (ASC) en Marine Stewardship Council (MSC) blijkt dat consumenten nog veel kunnen leren over duurzame vis. Zes op de tien Nederlanders zegt dat ze te weinig weten over de duurzaamheid van vissoorten. De Bewuste Visweek van 23 tot en met 29 september moet daarbij gaan helpen.
Volgens ASC en MSC is het heel belangrijk om consumenten beter te informeren over duurzame vis. Wat maakt vis duurzaam? En hoe help je consumenten bewuste keuzes op dit gebied te maken. Een kleine derde (31%) van de Nederlanders denkt in staat te zijn om de duurzaamheid van vis te bepalen, in vergelijking met 41% bij vlees. Ook geven meer Nederlanders aan dat zij het lastiger vinden te bepalen hoe duurzaam een bepaalde vis is (58%) dan een stuk vlees (50%).
Bewuste Visweek
Tijdens de Bewuste Visweek wordt geprobeerd om het kennisniveau over vis op te krikken. Om erachter te komen hoe duurzaam een vis is, checkt op het moment 66% de keurmerken, 58% kijkt naar claims op de verpakking, 54% gaat ervan uit dat een duurdere vis duurzamer is en 44% bouwt op algemene kennis.
Duurzame vis
Consumenten hebben niet altijd de juiste feiten paraat. Zo denkt 45% dat lokale vis duurzamer is dan vis uit andere landen. Echter is dit niet altijd het geval, dit ligt bijvoorbeeld aan het beheer van vispopulaties, en de internationale afspraken daarover. Ook gelooft een op de drie Nederlanders dat verse vis duurzamer is dan ingevroren vis, terwijl ingevroren vis vanwege efficiënter transport en minder verlies door bederf ook duurzamer kan zijn.
En een op vier Nederlanders gelooft dat vis in blik slecht is voor het klimaat. Dit terwijl het vanwege de lange houdbaarheid een zeer duurzaam product is. ASC en MSC willen deze misvattingen rechtzetten en laten zien dat een bewuste viskeuze gebaseerd moet zijn op feiten, ondersteund door de keurmerken.
Check je vis
Maud van den Haspel, General Manager NL & UK bij ASC, over de Bewuste Visweek: “Tijdens deze Bewuste Visweek willen we consumenten helpen om de complexiteit van verantwoorde viskeuzes te doorgronden. De ASC-standaarden stellen strenge eisen aan verantwoorde kweek van vis, schaal- en schelpdieren, die producenten aanmoedigen om te kweken met oog voor vis, milieu en mens. Op én rond de kwekerij. In de winkel weet je aan de hand van ons keurmerk daarom zeker dat je een verantwoorde keuze maakt.”
Christien Absil, Senior Fisheries en Stakeholder Manager bij MSC, vult aan: “Omdat er bij vis veel ingewikkelde factoren meespelen op duurzaamheidsgebied, is het lastig om daar als consument volledig van op de hoogte te zijn. Een belangrijk probleem in de oceanen is nu bijvoorbeeld ook de snelle opwarming van het zeewater, waardoor vissoorten zich naar andere gebieden verplaatsen. Dat maakt vangstafspraken tussen de landen complex. Daarom is het extra belangrijk om in de winkel op de keurmerken te letten.”
- Exclusief feest Patrón El Alto bij Zum Barbarossa tijdens ADE - 7 november 2025
- Old Fashioned Week 2025: 40 bars en 3 topchefs presenteren twists - 6 november 2025
- Copal Amsterdam: moderne Mexicaanse keuken met oog voor traditie - 6 november 2025