Kuststeden in België hebben ruzie over van wie de garnaalkroket is

Aan de Belgische kust is het flink mis. Allerlei kuststeden zijn met elkaar in conflict geraakt over de garnaalkroket. Oostende heeft namelijk in de loop van februari de garnalenkroket aangemerkt als streekgerecht. Daar zijn ze het aan de rest van de kust niet mee eens, volgens hen is het een gerecht van de hele kust en niet alleen specifiek van een stad. Zo is er ruzie in België over de garnaalkroket ontstaan.

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de Oostendse garnaalkroket in februari erkend als Eetbaar Erfgoed. Met deze erkenning is alles misgegaan voor de andere steden. Want een garnaalkroket moet sindsdien gemaakt worden met handgepelde garnalen die gevangen zijn door Oostendse vissers. De vulling moet voor minimaal 30% uit deze garnalen bestaan en hij moet gemaakt zijn binnen een straal van tien kilometer rondom Oostende.

Ruzie in België over de garnaalkroket

Dat is bij de burgemeester van Koksijde in het verkeerde keelgat geschoten. Hij is van mening dat het VLAM terug moet komen op deze beslissing. “Het is potsierlijk om dat in een achterkamertje te beslissen. Wij zijn de garnalengemeente bij uitstek. Onze paardenvissers zijn erkend door UNESCO als werelderfgoed. Die garnalen worden ook verwerkt in kroketten. Maar ook de vissersboten in Zeebrugge en Nieuwpoort vangen die garnalen. Overal aan de kust kan je goede garnaalkroketten eten”, laat hij in Vlaamse media optekenen.

Traditionele kroket

In Oostende zien ze dat toch anders. Daar is het idee dat zij de meest traditionele garnaalkroketten maken van allemaal. Om dit zo te krijgen worden de garnalen aan boord van de vissersboot al gekookt in zeewater met extra zeezout. Zo zijn de garnalen die in de kroketten terechtkomen niet ouder dan 12 uur.

Van de hele Vlaamse kust

Maar volgens de burgemeester van Koksijde maakt dit niet uit. Hij stoomt nog even door tegen het Belgische journaille: “Net zoals bijvoorbeeld stoverij of witloof met hesp is dat eigenlijk een Vlaams of Belgisch gerecht. Het gaat er eigenlijk altijd over dat je de goede verse Noordzeegarnaal gebruikt, dat is de basis van alles. Het is de kaviaar van de Noordzee.”

Wes van Geneijgen