
In België en vooral de Belgische kust is een groot probleem ontstaan de afgelopen weken. Er is een tekort aan noordzeegarnalen in België. Daardoor is de prijs voor de grijze noordzeegarnalen is al weken vrij hoog en record na record wordt verbroken. Inmiddels zijn garnalen twee keer zo duur dan normaal. Dat komt neer op dat een kilo gepelde garnalen in de viswinkel al snel tussen de 80 en 100 euro uitkomt. En dit levert ook problemen op voor de garnaalkroketten aan de kust.
Op de visveiling van verschillende kuststeden kosten ongepelde, ongesorteerde grijze noordzeegarnalen inmiddels meer dan 20 euro per kilo. Dat is dan ook de reden dat voor consumenten de prijs van de garnalen inmiddels zo hoog is geworden. Om een vergelijking te maken, normaal kost eenzelfde kilo op de veilig gemiddeld tussen de 4 en 6 euro.
Veel minder garnalen
De afgelopen maanden is het tekort aan noordzeegarnalen in België nog nooit zo groot geweest. Wat de precieze oorzaak is voor vissers ook gissen. Wel blijkt er veel meer wijting in de Noordzee te zijn, dat is een vissoort die voornamelijk garnalen eet. Daarbij zit er ook minder voeding in het zeewater waardoor garnalen zich minder kunnen voortplanten. Waarschijnlijk blijft de huidige schaarste aan tot juni.
Wachten tot de zomer
Het seizoen om goed op garnalen te vissen loopt vanaf de zomer tot eind december. Voor de vissers, ondernemers en liefhebbers van garnalen en al het moois dat je ermee kan maken is het wachten tot de zomer om te zien of er verbetering is. Voor nu wordt het vissen op garnalen per week bekeken of die enigszins beperkt moet worden.
Geen garnalen meer
In Oostende zitten veel restaurants en ondernemers in hun maag met het ontstane probleem. Want voor de kustplaats is de garnaalkroket een van dé grote trekpleisters. Een deel van hen vreest zelfs dat ze binnen drie tot vier weken zonder garnalen komen te zitten. Daarom zijn sommigen zelfs al gestopt met het maken van garnaalkroketten of zijn ze in restaurants van het menu gehaald.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025