
Op het artikel over Sinterklaaslekkernij taaitaai kwam wel een heel bijzondere reactie binnen, namelijk van rummerk Don Papa. Nou hoor ik je denken: oké, waar gaat dit heen? Maar wist je dat de taaitaai die we kennen uit de Filipijnen komt nét als Don Papa? Onderaan het artikel ook een recept om taaitaai thuis te maken.
Om te beginnen: er is geen stelregel om taaitaai te schrijven. De meest voorkomende zijn: taaitaai, taai-taai en taaitaai. Zelf houd ik taaitaai aan. De Sinterklaaslekkernij is door de invloeden uit het verre oosten in ons land terechtgekomen. Nu blijkt dat het een lekkernij is ontstaan in de Filipijnse regio TayTay.
TayTay
Als je de naam van het gebied zo leest, zou je een lans kunnen breken om het voortaan als taaitaai te schrijven. Volgens de overlevering zijn de kruiden tijdens de Gouden Eeuw naar Nederland gebracht via handel, maar er gaat ook een ander verhaal. De typisch Filipijnse koeken zouden meegenomen op de schepen op de terugweg naar Nederland, die werden na maanden op zee taai.
Premium taaitaai
Met het oog op Sinterklaas heeft Don Papa iets heel tofs bedacht. Het rummerk benaderde toppatissier Frank Haasnoot om zijn visie op taaitaai te gebruiken in een fantastisch stuk patisserie. Dat is een premium taaitaai geworden met een zoute karamel op basis van Don Papa Rum en een krakende laag melkchocolade.
Haasnoot is wereldkampioen patisserie en chocolaterie die zich ook bezighoudt met food design. Hij heeft jarenlang over de hele wereld gewerkt, van New York tot Barcelona en Koeweit tot Hongkong. In 2017 keerde hij terug naar Nederland om onder meer masterclasses te geven aan patissiers en hobbykoks.
Taaitaai thuis maken
- 350 gram Honing
- 100 gram Water
- 450 gram Roggebloem
- 90 gram Honing
- 9 gram Baking soda
- 12 gram Anijszaad poeder
- 9 gram Speculaas kruiden
- 100 gram Amandelen
- 1 Ei
Deeg
- Breng het water aan de kook met de honing.
- Voeg de kokende massa al roerende toe aan de gezeefde roggebloem.
- Meng goed en stort het deeg uit op een plaatje.
- Olie het deeg licht in met zonnebloemolie.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 24 uur rusten.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Draai het deeg nog even goed door voordat je het verder verwerkt.
- Voeg de overige ingrediënten, met uitzondering van ei, één voor één toe aan het deeg en meng goed.
- Rol het deeg uit tot een plak van ca. 7-10 mm dik en snijd het in de gewenste vorm, rechthoeken bijvoorbeeld.
- Leg de taaitaai minimaal 4 cm uit elkaar op de bakplaat.
- Bestrijk lichtjes met losgeklopt ei.
- Bak in de oven tot mooi gaar: de precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van de taaitaai.
- EARTH Water en KLABU werken samen: ADE, donatie, limited edition - 28 oktober 2025
- Rooftopbar CIMA brengt Mexicaanse flair naar Amsterdam - 28 oktober 2025
- Van Helmond naar Eindhoven: chef Jermain de Rozario start opnieuw - 28 oktober 2025