Frans postbedrijf brengt postzegel uit met geur van stokbrood

Het Frans postbedrijf La Poste heeft een speciale postzegel onthuld: het is een ode aan stokbrood en een ‘scratch-and-sniff’ postzegel. Dat wil zeggen dat als over de postzegel wrijft (krast) de geur van stokbrood je tegemoet komt. Perfecte timing voor de introductie van deze postzegel net nadat Frankrijk het wereldrecord voor het langste stokbrood weer in eigen handen heeft.

Dat wereldrecord was door een groep Italiaanse bakkers jaren geleden afgepakt en dat heeft tot begin deze maand geduurd. Begin mei heeft een groep Franse bakkers en patissiers een poging gedaan om het record weer terug naar Frankrijk te halen, de poging slaagde door het bakken van een baguette van 140,53 meter.

Postzegel met geur stokbrood

Het postbedrijf omschrijft stokbrood als het ‘kroonjuweel van de Franse cultuur’ en ‘het symbool van de Franse keuken’. In 2022 kreeg het Franse stokbrood de status van Unesco-erfgoed. Op de dag van Saint Honoré, donderdag 16 mei, de beschermheilige van brood- en banketbakkers, werd de nieuwe postzegel onthuld.

Het speciale zit hem in de inkt die voor de postzegel is gebruikt. De producent heeft hier microcapsules met de geur van stokbrood in verwerkt. Daardoor is het aanbrengen een secuur werk, want als de capsules openspringen komt de geur van stokbrood vrij. Dit vertelde drukker bij Philaposte Damien Lavaud aan radiozender France Blue.

De postzegel is de dag na de onthulling in de verkoop gegaan en kost 1,96 euro. Hij verschijnt in een (flinke) oplage van 594.000 stuks.

Wes van Geneijgen