Dit moet je weten over de Spaanse delicatessen serranoham en chorizo

serrano ham

Met een beetje geluk is het binnen afzienbare tijd weer mogelijk om onze favoriete volkssporten: barbecueën, terrasjes pakken en borrelen op te pakken. Want wat is er nu lekkerder om te doen op een zonnige dag dan een van deze drie dingen? Voor de liefhebbers van lekker borrelen is er goed nieuws. Want naast mooie wijnen uit Spanje zijn Spaanse delicatessen zoals chorizo en serranoham steeds meer in trek.

Het gaat zelfs zo goed, het afgelopen jaar stegen de exportcijfers naar Nederland. Voor de serranohammen met 12% en voor chorizo met 8%. Daardoor heeft de toezichthoudende verenigingen Consorcio del Jamón Serrano Español en Consorcio del Chorizo Español besloten om meer te gaan investeren in de promotie van beiden in ons land.

Cijfers

Als je de percentages omzet naar harde cijfers, dan laten beide consortia weten dat het totale exportvolume naar Nederland voor serranohammen neerkomt op meer dan 1.800 ton en dat het voor chorizo om 3.700 ton gaat. Daarmee staat ons land op een vijfde plaats als meest belangrijke exportmarkt voor de chorizo- en worstsector.

8 weetjes over serranoham en chorizo

Daarom is het een goed moment om beide vleeswaren beter te leren kennen. Want wat weet je nu precies van serranoham of chorizo?

  1. De naam ‘serrano’ komt van het woord ‘sierra’. Dat verwijst naar het gebruik van de hammen hoog in de bergen (zoals de Pyreneeën) rijpen. Het koude en droge klimaat daar bevordert de rijping van de ham en geeft het zijn kenmerkende smaak.
  2. Dit soort hammen hoort bij het culinaire erfgoed van de Spaanse keuken. De eeuwenoude kunst van het zouten en rijpen van hammen wordt tot de dag van vandaag gehanteerd bij het maken van serranoham.
  3. Serranoham die in alle Nederlandse supermarkten wordt verkocht is te herkennen aan een speciaal keurmerk. Bij diverse gespecialiseerde delicatessenwinkels wordt serranoham ook in zijn geheel en met een klem verkocht.
  4. In 1726 werd de eerste definitie van chorizo door de Spaanse ‘Dikke Van Dale’ gegeven als ‘een kort stukje pens gevuld met vlees, meestal varkensgehakt en gemarineerd, vaak gerookt’.
  5. Chorizo mag alleen gemaakt worden van Iberische of ‘de capa blanca’ varkens uit Spanje.
  6. Chorizo, zoals we het nu kennen, ontstond in de 17e eeuw met de komst van paprika uit Amerika naar Spanje, de specerij geeft de karakteristieke roodachtige kleur..
  7. Tijdens het rijpingsproces drogen chorizo’s uit en krijgen ze een stevigere textuur. Soms worden chorizo’s ook boven eiken- of steeneik gerookt en vervolgens in de open lucht gedroogd.
  8. Het Consortium van Chorizo Español is opgericht in 2015 en creëerde de kwaliteitszegel dat de uniciteit en Spaanse oorsprong garandeert. Het certificeert de controle over het product gedurende het hele productieproces en is een erkend merk voor de internationale commercialisering.

Wes van Geneijgen