De meest voorkomende soorten truffels en hoe duur ze zijn

Vraag je het aan biologen, dan zeggen ze dat er zestig soorten truffels in het wild te vinden zijn. In de supermarkt zijn inmiddels veel producten te koop waarin volgens het etiket of in naam truffels in zijn verwerkt. De meest bekende moet natuurlijk de truffelmayo zijn, maar er zijn genoeg andere producten, zoals olie, tapenade, dressing en chips. Alleen zit in bijna geen van deze producten daadwerkelijk truffel in, vaak gaat het om aroma’s. Wat voor soorten truffels zijn er en wat kosten truffels sowieso op de markt?

De producenten van al deze producten spelen enorm in op het gegeven dat het merendeel van de consumenten geen idee heeft wanneer er wel of geen echte truffels in een product zitten. Dat heeft ermee te maken dat genoeg mensen nog nooit truffels op hebben, dus hoe herken je de smaak dan? Als er dan een afwijkend of herkenbaar ‘smaakje’ aan een product zit, dan moet dit wel truffel zijn. Of toch niet?

Onzichtbare truffels

Wat de meeste van bovengenoemde producten wel echt gemeen hebben: er zit alleen een vorm van truffelaroma in verwerkt. Vuistregel op het gebied van truffels moet echt zijn: als ze niet waarneembaar zijn, dan is er alleen gebruikgemaakt van een vorm van aroma. En die aroma’s worden niet gemaakt van wat je denkt.

Uit een truffel is het zo goed als onmogelijk om aroma uit te krijgen. Om deze aroma’s te krijgen wordt aardolie gebruikt. Daar zit de kleurloze vloeistof 2,4-dithiapentaan in, dit wordt gebruikt als truffelaroma. Dit synthetisch stofje wordt voor een paar euro geproduceerd in Duitsland, China en Italië.

60 soorten truffels in het wild

In het wild zijn zo’n 60 soorten truffels te vinden. Daarvan is 25 eetbaar en hiervan zijn er vier die het meeste voor consumptie worden gebruikt. Ze zijn ook nog eens enorm verschillend van elkaar. Sommige zijn zo smaakvol en complex dat ze tot 10.000 euro per kilo kosten. Andere zijn vooral smakeloos en niet meer dan decoratief. Drie keer raden waar die laatste vaak eindigen?

Inferieure truffel

De Chinese truffel (Tuber Indicum) is inmiddels berucht op de Europese en Amerikaanse markt. Hij heeft geen smaak of geur en is voor minder dan 10 euro per kilo te koop. Hij verschilt qua looks niet veel van de zwarte wintertruffel, maar qua smaak en aroma komt het nog niet eens in de buurt. Helaas zie je hem vaak gebruikt worden op plekken waar ze goedkoop met truffels iets willen doen, maar dat zou verboden moeten worden.

Zwarte zomertruffel (Tuber Aestivum)

De zwarte zomertruffel is het hele jaar door goed beschikbaar. Daarvoor vroeten truffelzoekers nabij wortels van boomsoorten: eiken, hazelaars, populieren, beuken en dennen. Omdat ze aan de oppervlakte groeien zijn ze relatief makkelijk vindbaar. Voor een kilo betaal je zo’n honderd euro. Het buitenoppervlak van deze truffel is donker is en de kern is licht gekleurd. De zwarte zomertruffel heeft een zeer milde geur en smaak.

Zwarte wintertruffel (Tuber Melanosporum)

De zwarte wintertruffel is de truffel waar de meeste chefs mee spelen als ze gerechten maken met truffels. Hij is in de wintermaanden (november tot half maart) op drie plekken te vinden: Perigord in Frankrijk, de Italiaanse stad Norcia en de Spaanse stad Teruel. De kiloprijs ligt ergens tussen de honderd en duizend euro. Maar dan heb je wel een truffel met een intense en complexe smaak.

Witte wintertruffel (Tuber Magnatum Pic)

De meest exclusieve truffel die je kan vinden is de andere wintertruffel: de witte. Deze is op maar twee plekken te vinden: Alba in Italië en Istrië n Kroatië. De periode dat je hem daar kan vinden begint zo rond 15 september tot uiterlijk eind januari. Hoe veel je betaalt voor deze truffel is echt afhankelijk van hoe goed het seizoen is. Dan betaal je er makkelijk duizenden euro’s per kilo voor. Heb je te maken met grote ‘eersteklas’ witte wintertruffels, dan praat je op sommige momenten zelfs van een prijs van rond de 10.000 euro per kilo.

Wes van Geneijgen

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.