Dutch Cuisine 2.0: Biodiversiteit en onderwijs centraal bij

Dutch Cuisine 2.0

Dutch Cuisine heeft tijdens Gastvrij Rotterdam op maandag haar nieuwe visie onder de naam Dutch Cuisine 2.0 gepresenteerd. De organisatie slaat een nieuwe koers in richting een duurzame, gezonde en toekomstbestendige eetcultuur. Met meer zichtbaarheid en samenwerking wil de organisatie gastronomie van beweging naar maatschappelijke kracht brengen en meetbare impact realiseren.

De organisatie presenteert concrete programma’s en samenwerkingen om die ambitie te dragen. Centraal staat Biodiversiteit op je bord (BOJB). BOJB stimuleert horeca en producenten tot biodiversiteitsvriendelijke keuzes die natuur en landschap herstellen.

Opleiding en samenwerkingen

Daarnaast start de eerste HBO Dutch Cuisine-opleiding aan het Koning Willem I College in Den Bosch. Er zijn intensieve samenwerkingen met brancheorganisaties als Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Stichting Vakbekwaamheid Hospitality (SVH). Ook is er verbinding met Slow Food, de Ark van de Smaak en initiatieven zoals MyTreats.

“Eten is een keuze die impact maakt”, steekt voorzitter Albert Kooy van wal. “Met Dutch Cuisine 2.0 willen we niet alleen inspireren, maar ook activeren. We worden activistischer, zichtbaarder én meetbaar. Dit is geen niche meer. Dit is de evolutie van onze gastronomie.”

Biodiversiteit en onderwijs centraal

De nadruk op biodiversiteit en onderwijs moet richting geven aan beleid en praktijk. BOJB koppelt menukeuzes aan herstel van lokale ecosystemen. Het programma zet producenten en chefs aan tot praktische veranderingen. De nieuwe hbo-opleiding moet jonge koks toerusten met kennis over seizoensproducten en landschapsherstel.

Nieuwe smaak van Nederland

Groenten hebben nog altijd de hoofdrol, naast seizoensgebonden en lokale producten. Duurzaamheid en smaak moeten elkaar versterken, stelt de organisatie. Professionele keukens krijgen zo een aanleiding om minder gangbare groenterassen en korte ketens te gebruiken. Thuiskoks krijgen handvatten om bewuste keuzes te maken zonder smaak te verliezen.

Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *