Wat is precies het verschil tussen ijskoffie en cold brew coffee?

IJskoffie en cold brew coffee kom je inmiddels overal tegen. In iedere koffiezaak, maar ook bij veel andere plekken staan ze op de menukaart. Dit heeft er alles mee te maken dat er steeds meer vraag naar is. Maar wat is nou het verschil tussen beide koffievarianten?

Iced Coffee is ooit echt populair geworden door Starbucks in de Verenigde Staten waar in 2015 voor het eerst de ijskoffies op de kaart stonden. De ijskoffie werd zo uit het niets een populaire drank en veel andere koffiezaken namen de variant op in hun assortiment. Cold Brew Coffee doet heel erg denken aan hoe vroeger koffie werd gemaakt met behulp van een koffiezetapparaat, koffiefilter, warm water en gemalen koffie. Alleen duurt het 12 tot 24 uur om te zetten.

IJskoffie vs. Cold Brew Coffee

De benaming van de soorten koffie verraadt al veel over het grote verschil tussen beiden. Iced coffee is koffie die op de normale manier wordt gezet (warm) en daarna over een glas met ijs wordt geschonken. De andere optie om iced coffee te maken is door het een paar uur te koelen voor je het serveert. In beide gevallen koel je de koffie na het zetten en is, smaakt hij eigenlijk nooit vers.

Cold brew is koffie die koud wordt gebrouwen. Dat wil zeggen, in plaats van met warm water wordt deze koffie met koud water gezet. Door grof gemalen koffiebonen zo’n twaalf tot vierentwintig uur te laten trekken in water dat op kamertemperatuur is. Daarna mix je het koffieconcentraat met koud water of met melk als je een koffievariant wil maken. En mocht je een moderne koffiemachine hebben, dan kan dit zelfs in drie minuten!

Smaakt het als koffie?

Cold Brew Coffee is door de zetmanier een stuk minder zuur dan normaal gezette koffie. Uit onderzoek blijkt dat bij Cold Brew de zuurgraad 65% minder is. Dat is waar voor veel koffieliefhebbers het grote verschil zit, deze koffie is namelijk een heel stuk zachter van smaak is. Echt wel een dingetje, want de zuurgraad van de koffie is vaak een manier om te merken hoe goed de koffie is.

Cafeïne

Een gemiddelde ijskoffie heeft minder cafeïne in zich dan een cold brew coffee. Dat heeft te maken met hoe de koffie gezet is en dat je meer gemalen koffiebonen nodig hebt om een cold brew goed op smaak te krijgen. Op dat gebied schuurt hij ook gewoon tegen een normale koffie aan qua cafeïnegehalte en gaat er overheen. Maar dit heeft alles te maken met hoe hij gezet wordt.

Welke koffiebonen?

Als je cold brew zet, dan is het aan te raden om 100% Arabica koffiebonen te pakken. Deze hebben meer oliën en hebben sowieso een zachtere en zoetere smaak dan Robusta koffiebonen. Maar ook op dit gebied is het aan te raden om te experimenteren met bonen om te kijken wat voor je de beste en meest smaakvolle cold brew coffee geeft.

Wes van Geneijgen

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.