Sherry is ook in de zomer top, zo geniet je er maximaal van

Waarschijnlijk associeer je sherry niet gelijk met de zomer. Toch is het een ideale drank om tijdens een zonnige dag van te genieten, je moet er dan alleen even wat aandacht aan besteden. Je kan bepaalde sherrystijlen namelijk ideaal gebruiken in een cocktail, als digestief of bij de juiste gerechten. Met deze drie tips ga je deze zomer net als de Spanjaarden goed genieten van sherry.

Als je de verschillende sherrystijlen erbij pakt dan zijn de droogste twee, Manzanilla en Fino, door de frisse en delicate smaak ideaal op een zonnige dag. De Amontillado en Oloroso zijn dan weer ideaal te combineren met zomerse kost zoals een salade met eendenborst en noten of tonijntartaar. Cream of PX combineren dan weer ideaal met een fruitsalade of met (fruitig) is.

Sherry als cocktail

De twee droge sherry’s, Fino en Manzanilla, zijn ideaal te gebruiken in een cocktail. Zoals bijna iedere drank zijn ook deze sherry’s ideaal te combineren met tonic, maar ook met sodawater of sprite. Ga dan altijd voor de standaard verhouding 1:3, dus een partje alcohol op drie partjes mixer. Je kan er bijvoorbeeld ook een wat ingewikkeldere cocktail van maken, zoals de Rebujito Fino met mango en basilicum.

Rebujito van Fino, mango en basilicum

Ingrediënten

  • 6 eetlepels crushed ice
  • 30 ml Fino
  • 70 ml gazeuse (frisdrank met citroensmaak)
  • 5 gram verse munt
  • 3 gram verse basilicumblaadjes
  • 30 gram mango-sorbetijs (pureer mango, meng met water en suiker, en vries het in; of gebruik mangosap en vries dat in).

Meng de Fino en de frisdrank in een schenkkan. Voeg het sorbetijs toe, de munt en de crushed ice. Roer kort. Schenk de drank in grote glazen. Decoreer met het basilicum.

Combineren met eten

Om eten in de zomer te combineren met wijnen en sherry is altijd even goed afstemmen qua smaken. Fino en Manzanilla zijn goed te combineren met charcuterie, visgerechten en sushi. Manzanilla is ideaal te combineren met een zeevruchten paella. Andere opties: huzarensalade of falafel met Manzanilla en gazpacho of mosselcrème met Fino.

Aperitief

Een ideaal aperitief op een zomeravond is de Cream on the Rocks en daar doe je dan een schijfje sinaasappel bij. De Cream is een volle sherry die fluweelzacht in de moet is. Je serveert hem in een tumbler met ijs en sinaasappel. De complexiteit van de sherry is een ideale combinatie met de citrustonen.

Wes van Geneijgen