Johnnie Walker onthult limited edition Blue Label blend Elusive Umami

In samenwerking met driesterrenchef Kei Kobayashi heeft master blender Emma Walker van whiskymerk Johnnie Walker de limited edition Blue Label Elusive Umami ontwikkeld. Deze bijzondere scotch omarmt de essentie van de mysterieuze vijfde smaak Umami. De whisky heeft zo een paar eigenzinnige eigen smaaktonen gekregen die je niet snel ziet in een whisky.

De blend wordt gekenmerkt door zowel zoete als hartige smaken. Zoals die van bloedsinaasappels en rode bessen. Die smelten harmonieus samen met tonen van zoete, houtachtige specerijen, een vleugje gerookt vlees en wat zout en peper. Dat geeft een lange, zoete en fruitige afdronk.

Elusive Umami

Emma Walker en chef Kobayashi startten de zoektocht naar een nieuw smaakprofiel. Daarbij verkenden ze de werelden van whisky en smaak op innovatieve wijze. Dat leverde een intrigerende ontdekkingsreis naar smaak op. Samen legden zij de essentie van umami vast om daarmee de grenzen van een scotch te herdefiniëren.

Daarmee is deze whisky het resultaat van een intensieve zoektocht naar perfectie van een blend. Daarbij zijn alleen de meest uitzonderlijke whisky’s geselecteerd. Daarmee is een zeldzaamheid van smaak in de whiskywereld gecreëerd waarbij deze whisky de traditionele grenzen van Schotse whisky overstijgt.

Bijzonder proces

Emma Walker over het proces en de whisky: “Het creëren van de Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami is een opmerkelijke prestatie. Uit de uitgebreide collectie van meer dan 10 miljoen rijpende vaten heeft slechts één vat op elke 25.000 de selectie doorstaan. De grondige zoektocht en de focus op het vastleggen van het ongrijpbare Umami-smaakprofiel, heeft geleid tot de zorgvuldige keuze van elke whisky. Dit proces, vergelijkbaar met het selecteren van de beste ingrediënten voor een speciaal recept, heeft geresulteerd in een whisky met een uniek karakter.”

Chef Kobayashi

Chef Kei Kobayashi runt in Parijs restaurant Kei. Ook in 2023 kreeg dit restaurant in de Franse Michelingids drie sterren en dat is een uitzonderlijke prestatie. Chef Kobayashi is een meester in het combineren van smaken in zijn gastronomie. Zo creëerde hij vakkundig een reeks gerechten die een perfecte harmonie vormden met zowel de zoete als hartige tonen van Johnnie Walker Elusive Umami.

Chef Kobayashi over deze bijzondere samenwerking: “Umami bezit een mysterieuze kwaliteit die onze zintuigen prikkelt en een weelderige smaak, complexiteit en diepte onthult – en ik ben ervan overtuigd dat we de essentie hebben vastgelegd in Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami.”

Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami is vanaf 16 oktober wereldwijd beschikbaar via malts.com en bij geselecteerde whiskyspecialisten, voor een adviesprijs van 345 euro. 

Wes van Geneijgen

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.