Favoriete likeur van Portugal, Licor Beirão, te koop in Nederland

Dat Portugal een prachtig land is waar je als surfer kan genieten van zon, zee en strand en waar je als toerist in de (grote) steden eindeloos kan genieten van de pittoreske straatjes, kleurrijke tegels, typische Portugese trams, fado, mooie wijnen en lekker eten. Dat laatste kan je inmiddels ook op authentieke manier in Nederland doen bij restaurants als Arca in Amsterdam. En met de komst van de nummer één likeur van het land Licor Beirão naar Nederland lukt dat eindelijk ook qua borrelen.

In veel mediterrane landen zie je in een restaurant achter de bar vaak wel een mooie fles kruidenlikeur staan. Bij de manier van tafelen in deze zonnige landen is een aperitief of digestief een belangrijk onderdeel. Daar is Licor Beirão uitermate geschikt voor. Maar hij is multi-inzetbaar, want in de hipste bars van Lissabon hebben bartenders ontdekt dat je er ook geweldige cocktails mee kan bouwen.

Mysterieuze ingrediëntenlijst

Rondom het ontstaan van deze Portugese likeur is veel mysterie. Maar het verhaal gaat dat een apotheker in de stad Lousā ergens in 1929 zijn kennis van lokale planten en kruidengeneeskunde gebruikte om een unieke likeur te brouwen. Dit mengsel is slechts door drie families gekend: een wijnhandelaar, de apothekersdochter waar hij mee huwde en de Redondo-familie, die het recept en de fabriek kocht in 1940. Inmiddels geeft al drie generaties lang bij de familie Redondo het recept door, zonder dat ooit de exacte ingrediëntenlijst is uitgelekt.

Licor Beirão

De likeur is een balans van zacht, zoet, kruidig en met frisse citrusnoten. Tel daarbij op de combinatie van kaneel, oranjebloesem, karamel en kamille en je hebt een complexe likeur die tegelijkertijd vrij delicaat is. Je drinkt hem met wat ijs en een partje citroen en in de zomer is hij heerlijk te mixen met tonic of een ginger ale.

Caipirão

Een van de meest gevierde cocktails die je op een zonnige dag met Licor Beirão kan maken is de Caipirão. Voor het maken hiervan heb je eigenlijk alleen: limoen, de likeur en crushed ijs nodig.

  1. Snij een halve limoen in fijne schijfjes;
  2. Doe ze in je glas en pers al het sap eruit met een stamper;
  3. Vul je glas met crushed ice;
  4. Giet 6 à 8 cl Licor Beirão over het ijs;
  5. Rietje toevoegen;
  6. Werk af met een paar partjes limoen.

Licor Beirão is te koop bij Gall&Gall en lokale slijterijen, verkoopprijs: € 17.39

Wes van Geneijgen