Dit is alles wat je moet weten over de affogato en hoe je ‘m maakt

Wat je het fijnste digestief vindt, dat heeft vaak vooral met smaak te maken. Want ga je voor iets hartigs (kaasplankje), ga je voor iets zoets (iedere vorm van ijs) of ben je vooral blij te maken met een kop thee of koffie? Nou is er iets die in ieder geval en paar van die dingen combineert: de affogato.

Voor het ontstaan moeten we terug naar de jaren ’50 van de vorige eeuw als ijsfabrikanten in Italië gaan moderniseren. Er moesten meer momenten komen om ijs te eten, dus waarom niet in combinatie met koffie? Want in een affogato komen: bitter, zoet, warm, koud, donker en licht samen. Hij wordt gemaakt met verse espresso, ijs en een scheutje Frangelico (of amaretto, rum of een andere koffielikeur).

Originele versie affogato

Het mooie is dat er door de verschillende decennia heen allerlei varianten op deze basis gemaakt. De een zweert dat hij alleen gemaakt kan worden met verse espresso en vanille-ijs. Een ander zegt weer dat het gewoon kan met iedere net gezette koffie en dat het ijs niet uitmaakt, trek maar een pint uit je diepvries en het komt goed. Maar misschien is de echte heiligschennis degenen die menen dat hij zónder alcohol kan.

Veel varianten affogato

Zoals hierboven al te zien is, zijn er veel varianten in omloop. Dat heeft er alles mee te maken dat in 2023 er een paar viral zijn gegaan op sociale media. Een greep uit de varianten: een affogato met chocoladebiscotti en zwarte honinggelato, of een met koffie-ijs om er een soort van tiramisu van te maken. Je kan het zo gek maken.

Originele versie

Wil je de originele versie maken, dan heb je maar drie dingen nodig:

  • 2 à 3 bolletjes vanille-ijs of gelato
  • 30 ml verse espresso
  • 5 ml Frangelico (als je hem sterker wil doe dan 10 ml)

Schep de bolletjes in een whiskyglas of een coupeglas. Schenk er de Frangelico bij (of andere drank). En doe er als laatste de versie espresso bij en geniet!

Wes van Geneijgen