Dit is het verhaal van de populaire Finse salmiaklikeur Salmari

De opmarks van de Finse salmiaklikeur Salmari in Nederland is niet meer te stuiten. De droplikeur heeft op heel korte termijn het land veroverd. Inmiddels kom je de fles met het zwarte goedje en een etiket met rode ruit op witte achtergrond overal in ons land tegen. Waar komt de likeur vandaan? Hoe drink je Salmari? Waarom is de opmars zo stormachtig?

Zoals wij in Nederland jenever hebben, hebben ze in Finland de likeur Salmiakki viina. Die is diep verweven in de Finse cultuur en wordt gemaakt van salmiak, suiker, water en alcohol. Ons land is natuurlijk een echt dropland, maar een standaard droplikeur hebben we nooit gekregen. Dropshot heeft een tijdje die eer gehad, alleen dan vooral in feestcafés.

Het recept

Volgens de website van Salmari wordt in de distilleerderij in Finland puur ijswater samengevoegd met de beste Finse salmiak met nog wat ingrediënten volgens ambachtelijk recept. Dat kan natuurlijk niet anders dan suiker en alcohol. Verder drink je Salmari het beste als shotje en dan op de jäger-manier: ijskoud en het liefst direct uit de vriezer.

Rood, geel, blauw

De intense salmiaksmaak zorgt ervoor dat de likeur bij iedereen zo snel geliefd. Toch zijn er soms vragen of er verschillende soorten Salmari zijn. Dat komt doordat het kenmerkende etiket met rode ruit er ook is met een geel en blauw ruit. Wees gerust: dat zijn geen andere varianten van de likeur, maar gewoon een andere kleur etiket.

Opmars Salmari

Een van de redenen van de opmars van Salmari, komt omdat het merk het nachtleven met open armen heeft omarmd. Dat is de plek waar alle facetten van het leven bij elkaar komen en vaak leiden tot nieuwe ontdekkingen. De missie van Salmari is om de nachtelijke feestdrift te stimuleren. Vooral omdat het nachtleven je horizon kan verbreden en je manier van denken kan veranderen.

Hoewel het likeurmerk geen interviews doet, wilde de marketingman de essentie van het merk graag toelichten met een gedicht van wijlen ondernemer (kunstenaar) Peter Giele, de oprichter van de RoXY, die volgens hem de essentie van Salmari geweldig verwoord.

”Vuren laaien fel
pulseren in het donker
een hemel tevens hel
van diamond geflonker.”

In de mix

Aangezien Salmari echt een heel uitgesproken smaak heeft, is het niet per se makkelijk om in de mix te gebruiken. Je kan hem met 20ml toevoegen aan een Basil Smash (bijzonder resultaat). Je kan hem als rum gebruiken en drinken met ginger beer en limoensap. Maar zoals altijd: aan iedere drank kun je tonic toevoegen (verhouding 1:3) en je komt een heel eind.

Wes van Geneijgen