
De eerste keer dat ik crémant dronk tijdens een foodtrip naar Luxemburg. Ik was er een weekend om er te genieten van: kaas, wijn en crémant in Luxemburg-Stad en de Moselle-regio. Daar kwam ik erachter dat het de nationale drank was én was ik verkocht nadat ik voor het eerst een kiepschen bestelde. Maar wat is crémant nu precies?
Doordat champagne alleen maar in de Champagne-regio in Frankrijk geproduceerd mag worden, hebben andere mousserende wijnen een andere naam. De alternatieven Prosecco, Sekt, Cap Classique en Cava kennen de meeste mensen wel. Daar komt nu crémant bij, want deze wordt op traditionele wijze gemaakt (met tweede rijping op de fles). Het is niet alleen een goed alternatief, maar ook echt een mousserende wijn met finesse en complexiteit.
Crémant uit Frankrijk
Inmiddels wordt er in onder meer Frankrijk, Luxemburg en Duitsland deze mousserende wijn geproduceerd. Bijna ieder wijngebied in Frankrijk heeft een eigen versie, zoals: Crémant d’Alsace, Crémant de Bourgogne en Crémant de Loire. Iedere variant heeft een eigen smaakprofiel: die uit d’Alsace is wat frisser met tonen van witte bloemen en die uit de Bourgogne heeft juist wat meer diepte en complexiteit.
Smaakprofiel
Er is gelukkig wel iets algemeens te zeggen over het smaakprofiel van deze mousserende wijn. De aroma’s die je vaak proeft zijn witte bloemen, perzik en citrusvruchten. Waarbij ook zachte briochetonen, een zuurtje naar voren komen. Verder hebben de gebruikte druivensoorten en het terroir natuurlijk nog meer invloeden op de smaak.
Bij het eten
Het veelzijdige karakter van Crémant maakt het een uitstekende metgezel voor diverse gerechten. Of het nu gaat om oesters, zachte kazen, gevogelte of zelfs desserts, Crémant kan zich aanpassen aan verschillende smaakprofielen. Zijn elegante bubbel en verfijnde zuurgraad maken het de perfecte keuze voor aperitieven en feestelijke gelegenheden.
Betaalbaar
Wat deze drank ook aantrekkelijker maakt, is zijn betaalbaarheid in vergelijking met sommige andere mousserende wijnen. Hierdoor kunnen liefhebbers genieten van een vleugje luxe zonder concessies te doen aan de kwaliteit, waardoor het een betaalbaar alternatief is voor diegenen die op zoek zijn naar een bijzondere mousserende ervaring.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025