Klaar met de Espresso Martini? Neem een Carajillo

De Espresso Martini is inmiddels niet meer weg te denken als cocktail op veel menukaarten. Toch zijn er genoeg mensen ‘Esma’ moe. Daarom hoogste tijd om een nieuwe cocktail te introduceren die ideaal is als digestief én misschien nog wel lekkerder is. Maak kennis met de Spaanse cocktail Carajillo.

Volgens de overlevering is de Carajillo ooit ontstaan in de tijd dat Cuba nog een Spaanse kolonie was. Zeevaarders mixte destijds wat rum met koffie om zo ‘coraje’ oftewel moed te krijgen. Dit is in de tijden daarna verbasterd tot Carajillo en het drankje is meer geworden dan alleen koffie en rum.

Carajillo

Er zijn verschillende versies van deze cocktail maar in iedere versie spelen espresso voor de diepe aroma’s en de Spaanse likeur Licor 43 de hoofdrol. Deze combinatie is een winnende, zeker als je er een mooie drank aan toevoegt. Dat kan wodka of rum zijn. In de Mexicaanse variant wordt hij natuurlijk gemaakt met mezcal en dat is denk ik wel de lekkerste versie van de Carajillo die ik tot nu toe heb gemaakt: bitter, beetje rokerig, beetje zoetig en citrustonen. Te lekker als afzakkertje.

Mexicaanse Carajillo

Nodig:

  • 45ml Licor 43
  • 45ml Espresso
  • 20ml Mezcal
  • IJs
  • Sinaasappelschil ter garnering

Zo maak je hem

  1. Neem een whiskyglas en doe daar een groot ijsblok in.
  2. Zet de espresso.
  3. Voeg de Licor 43 en Mezcal toe en roer deze twee goed met een barspoon.
  4. Voeg dan geleidelijk de espresso toe aan het drankje. Je zit twee lagen ontstaan, zo hoort het. Mooi qua presentatie, maar wil je gelijk een slok nemen: roer de twee lagen goed door elkaar.
  5. Geniet, want dit gaat echt je favoriete koffiecocktail worden.
Wes van Geneijgen

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.