Documentaire restaurant Koks (**) op Groenland te zien op Viaplay

Een van de documentaires waar ik rijkhalzend naar uitkijk is die over een van de meest fascinerende restaurants van deze tijd: restaurant Koks (**). Chef-kok Poul Andrias Ziska is namelijk een jong fenomeen met een heel vette visie op eten. Hij werd twee jaar geleden enigszins verrast met de oprdacht: we gaan Koks verhuizen van de Faeroër Eilanden naar Groenland. Dat heeft de documentaire ‘The Most Remote Restaurant in the World’ op Viaplay opgeleverd.

De eigenaar van het restaurant heeft daar een dorpje gevonden waar maar 50 mensen wonen en wat alleen bereikbaar is via een boottocht door de Noordelijke IJszee. Als je de trailer onderaan dit artikel ziet, dan krijg je bijna een gevoel van dat je naar een aflevering van Ik Vertrek kijkt. Maar ondanks de uitdagingen en barrières heeft de chef een doel voor ogen: opnieuw en restaurant openen van wereldklasse waar gasten vanuit de hele wereld naartoe komen voor een unieke gastronomische ervaring.

Flinke uitdagingen

Om het restaurant helemaal klaar voor de opening te krijgen, bestaat de aanloop daarna toe volkomen uit het overkomen van obstakels. De twee meest essentiële zaken die veel tijd in beslag hebben genomen: er was geen grote keuken én het was verdomd lastig om aan lokale ingrediënten te komen voor het 22-gangenmenu. Daarbij komt dat de lokale vissersgemeenschap ook niet echt overtuigd is van deze ‘commerciële onderneming’.

Chef Ziska over zijn grootse plan: “Het openen van het meest afgelegen restaurant ter wereld op een plek waar veel mensen alleen maar van dromen, leek me een waanzinnig avontuur en een geweldige ervaring. Ik hoop dat de documentaire laat zien hoe we de lokale eetcultuur hebben verkend en verwerkt in een heel andere en moderne keuken. Relatief weinig mensen kunnen KOKS in Groenland bezoeken, maar de documentaire geeft de kijkers van Viaplay de kans om het avontuur van dichtbij mee te maken.”

Vissersdorpje

De lokale bevolking houdt het reizen circus dat in hun vissersdorpje is neergestreken nauwlettend in de gaten. Want gaat het lukken om een brug te slaan tussen de internationale allure van Koks en het traditionele leven van de gemeenschap? Die wordt namelijk zelden blootgesteld aan de buitenwereld.

De documentaire ‘The Most Remote Restaurant in the World’ is nu te zien op Viaplay.

Wes van Geneijgen

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.