
De bierprijzen in de horeca gaan ook in 2024 jaar weer stijgen. Vanuit verschillende horeca kwam al het geluid dat de fustprijzen van de brouwers flink omhoog zouden gaan en nu heeft Misset Horeca een rondje langs de velden gedaan. Daaruit blijkt dat de prijs voor 50 liter bier stijgt met 8,59 euro oftewel 5,1%. Here we go again.
Er zit aardig wat verschil in hoe de brouwers hun fustprijs opschroeven. Zo pakt Grolsch het meest uit, daar gaat de prijs inclusief accijnzen met meer dan twintig euro in de plus van 183,21 naar 203,78 euro in 2024. Dat is een stijging van 10,9%. In het licht bezien van dat 50 liter Grolsch voor de horeca aan het begin van 2022 nog €163,40 kostte.
Bierprijzen horeca stijgen
De topper op het gebied van prijsstijging moet wel Jupiler zijn (van Ab InBev). In 2022 was daar de prijs nog 170,20 euro, dat werd in 2023 verhoogd naar 205,57 euro en dat wordt in 2024 nogmaals verhoogd naar 220,26. Dat lijkt ook de prijs te worden van het andere Ab InBev merk Hertog Jan. Daarmee zijn het de duurste merken op de tap in Nederland. Heineken gaat van € 192,85 naar € 199,06 en Swinkels van € 182,14 verhoogt naar € 190,56.
Accijnzen
Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaat de prijs van een glas bier marginaal omhoog naar aanleiding van de alcoholaccijnzen die met 8% zijn gestegen. Dat zou per glas bier een verhoging van 1% of zo’n 2,5 eurocent zijn. Als je het zo bekijkt dan vallen de accijnsverhogingen in het niet bij de prijsverhogingen die de brouwers doorvoeren.
Noodzakelijk
De brouwers geven eigenlijk allemaal aan dat ze genoodzaakt zijn om de prijzen weer te verhogen. Dat kom weer door de inkoopprijzen van grondstoffen en verpakkingen, de distributiekosten voor het bier, stijgende personeelskosten en natuurlijk stookkosten. Met dit in het achterhoofd gaat het interessant zijn om te zien of voor de zomer de prijzen nog een keer stijgen.
- EARTH Water en KLABU werken samen: ADE, donatie, limited edition - 28 oktober 2025
- Rooftopbar CIMA brengt Mexicaanse flair naar Amsterdam - 28 oktober 2025
- Van Helmond naar Eindhoven: chef Jermain de Rozario start opnieuw - 28 oktober 2025