Recept Vrijheidssoep Nick Toet: tomatensoep met Aziatische twist

Op 5 mei vieren we inmiddels al tachtig jaar de bevrijding van ons land na de Tweede Wereldoorlog. Deze dag kent allerlei tradities, daar komen ieder jaar nieuwe bij. Een daarvan is ontstaan rondom de pandemie in de vorm van de Vrijheidssoep. Een bekende chef ontwikkelt daarvoor een soep die iedereen op 5 mei in blik kan kopen óf hem thuis lekker vers kan maken. Dit is het recept van de Vrijheidssoep van Nick Toet.

Dit jaar is voor hem namelijk de eer weggelegd. Je kent hem misschien van het Youtube-kanaal EtenMetNick en het tv-programma Taarten van Babel. Voor hem is eten de manier om mensen samen te brengen. Hij zegt erover: “Door naar elkaar te luisteren, kom je erachter hoe het met iemand gaat.” Dat kan je met onderstaand recept ook in eigen omgeving doen op Bevrijdingsdag.

Recept Oma’s tomatensoep van Nick Toet

Ingrediënten

Voor 6 personen, ongeveer 2 liter soep ​

  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 preien, gewassen en in halve ringen
  • 3 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 3/4 tl komijnpoeder
  • 1 el Koreaanse chilivlokken (gochugaru) of 1⁄2 el chilivlokken
  • 1⁄2 tl gedroogde oregano
  • 2 el misopasta
  • 800 gr tomaten uit blik
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 groentebouillonblokje
  • 100 gr kapucijners
  • 100 gr doperwten uit de vriezer
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 el olijfolie

Garnituur

  • 3 bosuien, in fijne dunne ringen
    2 eieren, geklutst (optioneel)

Keukenspullen

Bereiding

  1. Gooi wat zonnebloemolie in de soeppan en doe de gesnipperde uien erbij. Bak de uien glazig. Doe nu de gehakte knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Gooi de gesneden prei erbij en laat 4 minuten op laag vuur meebakken totdat ze zacht zijn.
  2. Doe de gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, (Koreaanse) chilivlokken, oregano en 2 eetlepels miso erbij en bak een halve minuut mee. Voeg de tomaten uit blik toe, samen met de kokosmelk en het bouillonblokje. Maak de tomaten kleiner met een spatel.
  3. Laat alles aan de kook komen. Draai het vuur dan meteen laag, zodat alles zachtjes blijft pruttelen. Laat 3 minuten staan.
  4. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
  5. Optioneel: Eitje erbij? Zet een bakpan op het fornuis met 1 eetlepel olie en bak van de eieren een omeletje. Omelet klaar? Rol ‘m op en snij er mooie reepjes van. Bewaar ze voor het garnituur.
  6. Doe de kapucijners en doperwten bij de soep en laat warm worden. Snij wat bosuien in fijne ringen. Breng, indien nodig, op smaak met zout en peper.
  7. Serveer de soep met wat olijfolie, gesneden bosuien en eventueel omelet.
Wes van Geneijgen