Pasta Primavera viert het voorjaar en de zon op je bord

De letterlijke vertaling van Pasta Primavera is lentepasta. Het is een ode aan de overvloedige oogst van verse groenten die in deze periode geoogst worden als de natuur echt ontwaakt uit haar winterslaap. Het is een gerecht uit de jaren ’70 bedacht door een Amerikaanse chef met Italiaanse roots.

Het gaat om Sirio Marccioni die het gerecht introduceerde in zijn restaurant Le Cirque in New York (stad). Voor het gerecht werd inspiratie gehaald uit de Italiaanse keuken en het werd uiteindelijk een wereldwijde hit. Dat heeft alles met de verse seizoensgroenten die in de pasta worden gebruikt.

Ingrediënten

In een Pasta Primavera zitten veel verschillende groenten die het gerecht een bijzondere kleur geven. Denk daarbij aan knapperige groenten als: cherrytomaatjes, broccoli, paprika, courgette en wortels. Daar worden verse kruiden als basilicum en peterselie aan toegevoegd voor de extra aroma’s.

Pastasaus

De saus van de Pasta Primavera is een kenmerkende Italiaanse pastasaus. De basis wordt gevormd door olijfolie en knoflook. Daar wordt op een gegeven moment een scheutje witte wijn aan toegevoegd om vervolgens citroensap erbij te doen. Dat zorgt voor een friszure smaak. Om het af te maken natuurlijk zout, peper, chilivlokken en een flinke berg geraspte Parmezaanse kaas.

Pastasoort

In een eerder artikel ben ik al eens gedoken in de perfecte pastasoort voor iedere pastasaus. Het komt zeer nauw, dus dat is hier niet anders. Voor deze pasta is een lintpasta als fettuccini of linguini het fijnste. Daarmee heeft-ie de ideale textuur om de smaken van groenten en de saus te absorberen.

Pasta Primavera zelf maken

Ingrediënten:

  • 350 gram lintpasta (zoals fettuccine of linguine)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode ui, dun gesneden
  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 1 gele paprika, in reepjes gesneden
  • 1 courgette, in plakjes gesneden
  • 1 wortel, julienne gesneden
  • 1 kopje broccoli, in kleine roosjes
  • 1 kopje cherrytomaatjes, gehalveerd
  • Zout en peper naar smaak
  • Een snufje rode pepervlokken (optioneel, voor wat pit)
  • 1/4 kopje witte wijn
  • Sap van 1 citroen
  • 1/2 kopje verse basilicum, fijngehakt
  • 1/4 kopje verse peterselie, fijngehakt
  • 1/2 kopje geraspte Parmezaanse kaas, plus extra voor garnering

Bereiden:

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet opzij.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak kort tot je hem goed begint te ruiken;
  3. Voeg de gesneden rode ui toe en bak tot deze zacht is;
  4. Voeg de rode en gele paprika, courgette, wortel en broccoli toe. Bak de groenten ongeveer 5-7 minuten tot ze knapperig en lichtbruin zijn;
  5. Voeg de gehalveerde cherrytomaatjes toe en roer voorzichtig door de groenten;
  6. Breng op smaak met zout, peper en rode pepervlokken naar smaak;
  7. Schenk de witte wijn in de pan en laat het een minuut sudderen om de alcohol te laten verdampen;
  8. Voeg het citroensap toe en roer goed door;
  9. Voeg de gekookte pasta toe aan de groenten en meng alles goed;
  10. Voeg de fijngehakte basilicum en peterselie toe, samen met de geraspte Parmezaanse kaas. Roer nogmaals goed door tot alles goed gemengd is;
  11. Garneer met extra Parmezaanse kaas en eventueel nog wat verse kruiden.
Wes van Geneijgen