Koel, donker, droog of gekoeld bewaren: hoe zit het precies?

Met het oog op minder voedselverspilling is het goed om ook de ‘kleine lettertjes’ op etiketten te lezen. Vaak weet je bij het grootste deel van producten wel of ze in de koelkast of er buiten moeten. Toch zijn er sommige verpakkingen die verwarring zaaien met: koel, droog, donker en gekoeld bewaren. Zo zit het.

Ieder product en ingrediënt heeft een manier waarop ze het beste bewaard kan worden. Dit alles om te voorkomen dat bacteriën er een feestje op gaan spelen en iets oneetbaar wordt. Een tenminste houdbaar tot (THT) of te gebruiken tot (TGT) helpt op dat gebied al heel erg. Toch valt er in de kleine letters op een verpakking nog extra informatie te halen.

Gekoeld

De makkelijkste aanwijzing op een verpakking is gekoeld bewaren. Dan is het enige wat je hoeft te doen is het product of ingrediënt direct in je koelkast te doen. Daar groeien schimmels en bacteriën heel moeilijk. Daarom dat verse producten als vlees, vis en kaas altijd in de koelkast moeten. Dat geldt ook voor eieren!

Koel en droog

Dit is er eentje waar gelijk wat verwarring over ontstaat. Koel en gekoeld zijn twee verschillende zaken. Eigenlijk is voor deze omschrijving de kelder de beste oplossing. Aangezien niet iedereen een kelder heeft, met koel wordt een temperatuur van tussen de 15 en 20 graden bedoeld. Dus zoek een niet verwarmde ruimte op en dan zit je goed.

Koel en donker

Aangezien met koel zo goed als kamertemperatuur wordt bedoeld, zit je in niet verwarmde ruimtes qua bewaren goed. Als er koel en donker staat dan is het de bedoeling dat de producten geen zonlicht krijgen. In zijn algemeenheid is dat sowieso aan te raden. En in dit geval is het de bedoeling dat je deze producten op een koele en donkere plek bewaard zoals een keukenkastje of een voorraadkast.

Wes van Geneijgen